Annonse
«Reisen til Julestjernen» har fått en nyinnspilling., men det er fortsatt originalen som vises på julaften.

En gammel julefilm kan være nøkkelen til julestemningen

Mange julefilmer har gått ut på dato, men vi ser på dem fortsatt.

Publisert

For mange ringer ikke julen inn før de har sett skoen finne den rette Askepott eller før 8 år gamle Kevin legger sin plan for å beskytte huset mot skurker i «Hjemme Alene».

For noen blir det faktisk ikke jul før de har hørt Hugh Grant stotre fram at kjærlighet virkelig er overalt i «Love Actually».

Det er ikke alle kjente og kjære julefilmer som har holdt seg, men hva er det som gjør en film til en julefilm?

Vi har spurt Mikal Olsen Lerøen om hva en julefilm er. Han er universitetslektor ved Universitetet i Bergen, forfatter og filmkritiker. 

Hvorfor vi fortsetter å se disse filmene av varierende kvalitet år etter år?

Mikal Olsen Lerøen forteller at vi ikke kun ser filmer i julen for deres egen kvalitet, vi ser dem for julestemningen.

Hva er egentlig en julefilm?

For mange er kanskje svaret åpenlyst. En julefilm er en film som handler om julen, men det er mange filmer vi ser i jula som ikke passer inn i denne kategorien. 

Lerøen deler julefilmer inn i tre kategorier. 

Den første kategorien er altså filmer som handler om julen. 

Den andre kategorien er filmer som ikke har jul som tema, men hvor handlingen er satt til rundt jul. Et eksempel er Bruce Willis-filmen «Die Hard». 

Den siste kategorien er filmer som mange rett og slett ser på i jula. «Tre Nøtter til Askepott» og «Flåklypa» har ikke noe med jul å gjøre, men de har likevel blitt julefilmer.

Lerøens anbefalinger

Mikal Olsen Lerøen anbefaler disse julefilmene:

En julefilm som handler om julen:

"The Nightmare Before Christmas" (1993)

En julefilm som ikke har jul som tema, men hvor handlingen er satt til rundt jul: 
«It's a Wonderful Life» (1946) eller «Die Hard» (1988)

En julefilm som er en del av egen tradisjon:  
«Notting Hill» (1999)

– Vi ser en gammeldags verden som vi har forlatt

En populær sjanger i julen er romantiske komedier. Ofte eldre britiske filmer som «Bridget Jones' Dagbok», «Love Actually» og «The Holiday». 

– Filmene er av det enkle slaget. Filmene blir aldri veldig dramatiske, men du får 1,5 time med god stemning, sier Lerøen. 

I nyere tid har disse filmene fått mye kritikk. Spesielt diskusjonen rundt «Love Actually» er noe som dukker opp hver jul. Mange av de samme problemene trekker Lerøen fram i «Bridget Jones' Dagbok».

– Hadde «Bridget Jones' Dagbok » blitt lagd som da den kom ut, hadde den nok hatt mange utfordringer i dag. Noen klassiske romantiske filmer som er store i jula, har en holdning som heldigvis ikke aksepteres lenger. 

– Vi kan se disse filmene igjen selv om Bridget Jones sier at hun veier 63 kilo og er tjukk. Vi vet at det ikke funker i våre dager. Vi ser fortsatt filmene, selv om de åpenbart har svakheter. 

Mange kommer i julestemning av romantiske komedier som «Love Actually».

Overraskende favoritter 

Det er også en del filmer som ikke nødvendigvis har noe med julen å gjøre. Noen filmer ser vi også andre ganger i løpet av året, men fortsatt er de spesielle når julen kommer. 

– Jeg gikk inn på HBO, og der kom det opp kategorien «jul», og her fant jeg Ringenes Herre-trilogien og Harry Potter-filmene. Det er kjemperart, forteller Lerøen.  

Det er nok vanskelig for noen å se hva trolldom og hobbiter har med julen å gjøre, men for andre er det åpenbart at det hører julen til. 

– Det er tradisjoner vi har laget oss i fellesskap, ofte fordi TV-kanaler har sendt disse filmene i jula. Det kan også være at mange nok ser disse i julen fordi vi har god tid og så har det blitt en tradisjon. Mange lager egne juletradisjoner og vedlikeholder dem.

Nye tradisjoner

Både «Tre Nøtter til Askepott» og «Reisen til Julestjernen» har fått nyinnspillinger. Fortsatt er det de originale versjonene som sendes på julaften. 

– Nyversjoner av filmer som «Tre Nøtter til Askepott» og «Reisen til Julestjernen» funker ikke som stemningsutløsere. Vi har ikke sett dem i 10-15 år og lagd tradisjoner med filmene. Vi må investere tid i de nye filmene. 

– Hvis vi begynner å se de nye filmene sammen med barn når de er små, da lager vi nye tradisjoner, og da trenger vi ikke de gamle filmene lenger, forklarer Lerøen. 

Selv om de nye filmene kan være bedre, så har vi ikke de samme følelsene knyttet til dem. Det mener Lerøen kan endre seg. 

– Hvis vi har denne samtalen om ti år, så kan det være at de yngre generasjonene synes de nye versjonene gir mer julestemning enn de gamle.

Nyinnspillingen av «Tre Nøtter til Askepott» kan bli en del av manges juletradisjon, men det kan ta tid, ifølge Lerøen.

Jakten på julestemningen

Det er mange veier til julestemningen, og for mange er det å se på julefilmer den riktige veien. 

– Hovedhensikten med disse filmene er å få julestemning. Det har ikke noe å si om vi får det av å gå på julekonsert med Kurt Nilsen eller om vi går i kirken. Det handler ikke om vi bruker høy aller lav kultur. Det handler om at det gir oss julestemning, forklarer Lerøen. 

Ifølge Lerøen er det også flere ting som gjør at vi holder på tradisjonene med julefilmer, også de filmene som ikke er spesielt gode. 

– Noen filmer er bare fine i jula og skal sette deg i en bestemt stemning. Du er ofte sliten etter mange timer med juleshopping og vil ha beina høyt og være grei med deg selv, sier Lerøen. 

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS