Annonse
Slik tror forskere at dinosauren Pentaceratops så ut. Men de kan bare finne hudavtrykk og knokler fra dinosaurene - selve kroppen er for lengst råtnet bort. Wikimedia commons

Spør en forsker: Kan man finne en godt bevart dinosaur?

En leser vil vite om det finnes muligheter for å finne en dinosaur som er bevart like godt som Tollund-mannen og mammutene i Sibir.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

«Man har jo funnet hele mammuter som har blitt frosset mange år, og man har funnet Tollund-mannen i en myr», skriver Rudi Melchior i en e-post til redaksjonen.

«Kan det tenkes at en dinosaur har blitt bevart på samme måte?» spør han.

Professor Finn Surlyk fra Institut for Geografi og Geologi ved Københavns Universitet har dessverre et nedslående svar.

Dinosaurene levde for så lenge siden at det er helt umulig.

– Mammuten døde ut for 4500 år siden og Tollund-mannen for et par tusen år siden. De siste dinosaurene døde ut for 65 millioner år siden, sier Surlyk.

Hudavtrykk på bunnen av kinesisk sjø

– Mumifiserte dinosaurer har man aldri funnet, men man kan finne godt bevarte avtrykk og rester av huden i forsteinet tilstand. Det minner imidlertid ikke særlig mye om Tollund-mannen, forklarer professoren.

Han forteller om funn i Kina, hvor dinosaurer har havnet ut i en sjø, sunket til bunns og blitt innleiret i kalkslam under oksygenfrie forhold. Da går forråtnelsesprosessen veldig langsomt, slik at det oppstår avtrykk før kroppene råtnet opp.

Disse avtrykkene har blant annet vist at noen dinosaurer hadde fjær. Men selve kroppen har altså forsvunnet.

Hele skjelett i fjellvegger

De aller fleste dinosaurene har blitt spist av åtseletere, og knoklene har som oftest blitt skylt bort av kraftige regnskyll. Men hvis dinosauren har blitt begravet av et jordskred, kan man noen ganger finne et komplett skjelett.

– Det er noen fantastiske museer i USA og Canada, bygget opp rundt de fjellveggene hvor man har funnet godt bevarte dinosaurer, forteller Finn Surlyk.

Det nærmeste man kommer et mumifisert funn, er svaneøgler som er sunket ned på havets bunn i juratiden. Vannet på havbunnen inneholdt ikke oksygen den gangen.

– Huden på de store rovøglene har blitt bevart som en film, slik at man kan se omrisset av dyret, og man har derfor kunnet finne hele øgler med mageinnhold, slik at man kan se hva de har levd av, og til og med at noen har vært gravide, forklarer Surlyk.

Men svaneøgler var ikke dinosaurer. Dinosaurene levde på land, hvor de var utsatt for vær og vind. Bevaringsmulighetene var mye dårligere enn dypt nede på havets bunn.

Slik finner du en dinosaur

Hvis har lyst til å dra på dinosaurjakt, anbefaler professoren Mongolia, Utah i USA, Argentina og kysten av Portugal.

Der bør man lete etter fjellsider hvor man kan se på ulike jordlag som ligger over hverandre som bladene i en bok.

– DA kan du spasere over et kjempeareal i løpet av kort tid. Hvis du har gode øyne, så finner du dinosaurene, og da går du i gang med hammer og meisel, sier Surlyk.

– Så lager du store pakker av stein som inneholder skjelettrester, får dem fløyet ut med helikopter og transportert hjem. Deretter bruker du et par år på å preparere steinene, forklarer han.

Slik forestiller man seg at Pentaceratops har sett ut. Men man kan ikke gjøre seg håp om å finne mer hudavtrykk og knokler fra fortidens kjemper – selve kroppen har for lengst råtnet opp.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS