Planteeter med sabeltenner

Forhistoriske dyr med sabeltenner er noe vi forbinder med blodtørstige rovdyr. Forskere i Brasil har funnet fossil av hittil ukjent planteeter utstyrt med sabeltenner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De store tennene var antagelig nyttige når dyrene skulle få seg en make. (Illustrasjon: Juan Cisneros)

Tiarajuden eccentricus

Tiarajuden eccentricus levde for om lag 260 millioner år siden, i Permtiden. I slutten av Permtiden og ved overgangen til Triastiden, for ca. 251 millioner år siden, døde om lag 95 prosent av alt liv på jorden ut, sannsynligvis på grunn av voldsomme klimaendringer.

 

Hvis man lever av planter, har man sjelden bruk for voldsomme, dolkeformede hoggtenner.

Nytt funn avslører at også planteetere har vært utstyrt med slike tenner.

Et sært dyr

Tiarajuden eccentricus er dyret blitt kalt, og det har et eksentrisk utseende, med de tolv centimeter lange sabeltennene som stikker ut av overkjeven.

Men selv om lekfolk kanskje kan finne planteeterens sabeltenner litt komiske, så er tannsettet – eller nærmere bestemt bittet – litt av en sensasjon blant paleontologer.

For ikke nok med at sabeltennene vekker oppsikt i seg selv. Bittet, med de svært ulike tennene, viser at dyret har kunnet bearbeide plantekosten sin på en måte som gjorde at den fikk mer energi ut av den.

Dermed har Tiarajudens eccentricus visstnok hatt et større utvalg av næringskilder å velge mellom enn andre planteetere som levde på samme tid.

Spørsmålet er om tennene skulle brukes til annet enn å sanke mat?

Tiltrekker partner

Fossilet ble funnet i Rio do Rastro-formasjonen i det sørlige Brasil. (Foto: Juan Cisneros)

Per Christiansen er paleontolog og sjefzoolog i Ålborg Zoo, og han har en idé om hva Tiarajudens eccentricus brukte de imponerende tennene til:

– Jeg tror ikke dyret har brukt sabeltennene til å spise med, sier Christiansen.

– Men de kan likevel ha hatt en funksjon. Den har sikkert brukt dem til display – altså til seksuell seleksjon, forklarer han.

Sabeltennene har med andre ord vært paradetenner som skulle vise at dyret var et prakteksemplar av arten, og dermed egnet seg til parring.

Den har muligens også brukt tennene til å forsvare territoriet sitt med. Enten bare ved å kunne vise fram de lengste og kraftigste tennene, men muligens også til å hugge i hodet på en motstander.

Gode tenner betyr mye næring

– Det er faktisk svært interessant, for det viser at disse dyrene, som tilhører gruppen av anomodonter, hadde utviklet et batteri av tenner med en ekstrem struktur, som skulle brukes til å finne en partner med.

– Det vil si i paringsspillet og i forbindelse med territorieetablering. Det tyder på et energimessig overskudd, og det beviser også dyrets andre tenner, sier Christiansen.

Unike ganetenner

Tiarajuden eccentricus er navnet på den eksentriske planteeteren med sabeltenner. (Tegning: Juan Cisneros)

Tennene Christiansen henviser til, er noe så eiendommelig som ganetenner.

Ganetenner sitter ikke som perler på en snor langs kjeven. Derimot er hele ganen spekket med tenner, som sviller på en jernbaneskinne.

Maten er blitt kvernet mot disse tennene med tennene i undermunnen.

På grunn av de store sabeltennene har kjeven ikke kunnet bevege seg fra side til side, men derimot frem og tilbake, som vi kjenner det fra elefanten, som også har store støttenner.

– Det er i det hele tatt et artig dyr som er blitt funnet. Eller rettere sagt type, for det er snakk om en helt ny type dyr, forklarer Christiansen.

– Og det er en merkelig type vi har med å gjøre. Vi har ikke sett noe lignende på dette tidspunktet.

Tiarajuden eccentricus er blitt funnet og beskrevet av en gruppe forskere under ledelse av Juan Cisneros fra Universidade Federal do Piauí i Brasil.

En ting er imidlertid å oppdage og beskrive en helt ny dyretype, noe annet er å sette den inn i det store puslespillet om livets historie. Det er det paleontologer verden over skal til å gjøre nå.

____________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no

Referanse:

Cisneros, J.C.; Abdala, F.; Rubidge, B.S.; Dentzien-Dias, D.; Bueno, A.O. (2011). “Dental Occlusion in a 260-Million-Year-Old Therapsid with Saber Canines from the Permian of Brazil” (abstract). Science 331: 1603-1605. doi:10.1126/science.1200305.

Lenker:

Les mer om sabeltanntigre

Les mer om Permtiden

Les mer om anomodonter

Universidade Federal do Piauí.

Per Christiansens profil på Aalborg universitet

Juan Cisneros profil

Powered by Labrador CMS