Annonse

- Jeg ville fremme kritisk sans

- Det er viktig at elevene får et forhold til hva som er teori og hva som er vitenskaplig fakta, mener lærer Trond Baugen ved Moltemyr Skole i Arendal.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Baugen mener blant annet at forskere ikke kan fastslå hvor gamle fossiler egentlig er, og at menneskelevninger og dinosaurfossiler har blitt funnet om hverandre. (Illustrasjonsfoto: www.clipart.com)"

Moltemyr Skole har nå også tatt vekk nettsiden om såkalt ”forbudt arkeologi”, hvor det antydes at mennesker og dinosaurer levde samtidig. Siden ligger derimot fremdeles ute i Googles cache.

I går fjernet skolen også sin temaside om vitenskap, hvor lærer og IKT-ansvarlig Trond Baugen blant annet skrev at forskere er i ferd med å avlive Darwins utviklingsteori.

- Glipp fra enkeltperson

Egil Mjåvatn, rektor ved Moltemyr Skole, sier at Baugens artikler i utgangspunktet var publisert i forbindelse med Darwin-jubileet i februar i år, og at en teknisk glipp gjorde at innleggene ikke var fjernet.

- Denne type artikler skal selvfølgelig ikke ligge på våre hjemmesider. Dette er en glipp fra en enkeltperson, og den har ført til mer støy enn den fortjener, sier han til forskning.no.

- Jeg trodde vårt samfunn var mer romslig rundt en slik glipp, men Baugen har mottatt e-poster hvor han blir kalt nazist og blir bedt om å flytte til USA.

Utdanningsdirektoratet sier at de nå anser saken som avsluttet, i og med at nettsidene er fjernet.

- Må gå gjennom rutiner

Kommuneleder i Arendal Kari Rasmussen sier til forskning.no at kommunen ble klar over Baugens innlegg i går, og at de da ble fjernet umiddelbart.

- Vi ser at vi med bakgrunn i dette har behov for å gå gjennom våre rutiner og vil ta tak i dette. Vi må sikre at det som i fremtiden kommer på våre hjemmesider blir kvalitetsikret, sier Rasmussen.

- Aksjon fra studentmiljøet

I en e-post til forskning.no skriver fjerdeklasselærer Baugen at Moltemyr Skole har blitt misbrukt av en aksjonsgruppe.

- Det som har skjedd, er at vi er blitt utsatt for en aksjon fra studentmiljøet, særlig i Trondheim og noe fra Oslo. Jeg har blitt framstilt som om jeg skulle være mot vitenskap og vitenskaplige fakta, men det er jo det motsatte jeg står for.

- Jeg er svært opptatt av vitenskap og ny forskning. Selvfølgelig underviser jeg om Big Bang og Darwin, men jeg sier at dette er teorier. Teorier er ikke endelige fakta.

"Baugen legger vekt på at evolusjonsteorien ikke er fakta, men en teori. Evolusjonsbiolog Sætre er uenig. (Illustrasjon: Wikimedia Commons)"

- Evolusjon er fakta

Evolusjonsbiolog ved CEES på Universitetet i Oslo, Glenn-Petter Sætre, sier til forskning.no at Baugen trår feil når han sier at evolusjonsteorien bare er en teori.

- Man kan jo si at gravitasjonsteorien også bare er en teori, men vi observerer den jo som fakta når vi slipper noe fra en høyde og det detter ned mot bakken.

Han forklarer at vi kan observere mange fakta forbundet med evolusjon.

- Evolusjon er en endring av arvelige egenskaper over tid, og det er observerbart for eksempel i sykeshusmiljøer hvor det er mye antibiotika i omløp. Der ser vi at den arvelige faktoren som antibiotikaresistente bakterier har øker, og det er en evolusjon vi kan se i løpet av måneder og år, sier Sætre.

- Baugen har nok skolert seg på kreasjonistisk og intelligent design-litteratur, og de liker å videreformidle historier som er usanne.

Mennesker og dinosaurer

Sætre peker på fortellingen om menneskefotspor og dinosaurfossiler som Baugen gjenga på Moltemyr Skoles nettsider.

I sitt innlegg om såkalt “forbudt arkeologi” skriver Baugen om Dr. Carl Baugh, som i følge Baugen har ledet utgravninger ved Paluxy river i Glen Rose i Texas i 30-40 år .

- Der er det funnet 475 dinosaurspor, 86 menneskespor og 7 kattespor ved siden av hverandre i samme krittsystem. Senere ble det også funnet en fossil menneskefinger i samme krittlag, skriver Baugen.

Men Sætre sier at  det ligger en ganske annen historie bak Paluxy-saken.

- Det var lokale folk som lagde menneskefotspor i et utgravningssted for å trekke turister, og det har blitt bevist at fotsporene ikke var fossile, sier Sætre.

Baugen skriver også at vitenskaplig tidfesting er tatt opp til ny vurdering.

- Vitenskapen har ingen sikker teknikk til å tidfeste ting som har vært levende, eldre enn cirka 6 000 år. Når vitenskapen sier at geologisk lag fra kambrium er 500 millioner år gammelt så er dette subjektiv gjetning, sto det på skolens nettsider.

Men Sætre er uenig.

- Det er bare tull å si at forskere ikke vet om noe er fire millioner år gammelt eller 60 millioner år. Det er klart det er feilmarginer på disse dateringsmetodene, men ikke i denne størrelsesordenen.

- Mange yngre arter

Baugen skriver videre at ”dersom Darwins lære skulle være riktig, ville det dannes nye dyrearter og planter, men det går andre veien; det blir færre arter.”

Sætre sier at han synes dette er et merkelig utsagn, men at det nok kan hende at vi nå er inne i en periode hvor det blir færre arter. Han sier at dette skjer på grunn av blant annet menneskeskapte habitatødeleggelser som massehogst av regnskog, drenering av våtmark og klimaendringer.

- Men, det skjer jo også artsdannelsesprosesser hele tiden. Det er mange arter som er yngre enn to millioner år, sier Sætre.

Vil fremme kritisk sans

- Min hensikt med artikkelen er å fremme kritisk sans i forhold til det som står i lærebøkene. Det er viktig at elevene får et forhold til hva som er teori og hva som er vitenskaplig fakta, skriver Baugen i e-posten til forskning.no.

- Evolusjonsbiologi er et levende fagfelt så det er jo mange ting som debatteres og diskuteres, for eksempel har det de siste tjue årene vært mye forskning og debatter på det moderne menneskets opphav, sier Sætre.

Han forteller at en av teoriene er at mennesket oppsto i Afrika og så vandret ut, men at det også er forskere som mener at mennesket har utviklet seg uavhengige fra ulike homo erectus-typer rundt i verden.

- Disse tingene har vært debattert, og så har man samlet beviser, og teorien som nå står sterkest er at mennesket vandret ut fra Afrika.

- Men å gå derfra til å si at det er debatt rundt evolusjonsteoriens fundament, er å dra det for langt. Evolusjon er et faktum, og at naturlig seleksjon er en viktig prosess, det er fakta, avslutter Sætre.

- Har forholdt seg til læreplaner

Helge Lund, kommunikasjonsdirektør i Utdanningsdirektoratet, sier til forskning.no at de anser saken om Moltemyr Skoles nettsider som avsluttet.

- Etter vår mening ser saken nå ut til å være avsluttet da skolen har fjernet disse nettsidene, og vi er fornøyd med det, sier Lund.

Han mener det ikke er noen fare for at elevene ved skolen har fått opplæring i kreasjonisme og andre ikke-vitenskaplige begreper.

- Vi har snakket med skolens ledelse og eierne, og har fått bekreftet at skolen har forholdt seg adekvat til både læreplaner og kunnskapsløftet.

Powered by Labrador CMS