Var han barn like lenge som oss?

En gjennomsnittlig neandertaler kan fysisk sett ha hatt omtrent samme lengde på barndommen som deg og meg.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Men forskningsstudier på området peker i hver sin retning.

I en ny studie fra Ohio State University i Columbus, går det fram at neandertalerne kan ha hatt en like lang barndom som folk i vår tid, skriver Science.

Arbeidet er basert på sammenligninger av tannvekst, og påstår at deres tenner vokste tilnærmet like raskt som våre.

Motstridende resultater

Men funnene forskerne i Ohio har gjort, skiller seg klart fra en studie publisert i Nature i 2004. Da ble det funnet indikasjoner på at fortennene til neandertalere vokste 15 prosent raskere enn hos moderne mennesker.

"Hodeskalle tilhørende en neandertaler, som hadde større hjerne enn oss."

Forskerne trakk videre den slutning at neandertaleren fysisk sett ville være voksen ved fylte 15 år, altså rundt tre år raskere enn ungdom anno 2005.

Resultatene ble betegnet som en overraskelse da de kom, fordi hjernen til neandertalernes var større enn vår, og en stor hjerne normalt settes i sammenheng med sakte kroppsutvikling.

Nye undersøkelser

Nå kan de motstridende studiene være starten på bredere undersøkelser.

En britisk tannekspert mener at analyser av jeksler vil være den beste måten å finne svarene knyttet til hastigheten på neandertalernes fysiske utvikling. Dessverre er det ifølge Science vanskeligere å studere disse tennene, fordi de må skjæres åpne først.

"Rent anatomisk er det ingen store forskjeller på neandertaleren og det moderne mennesket."

Alder og utvikling

Ikke bare neandertaleren, men også en annen fjernere slektning av dagens mennesker, homo erectus, er gjenstand for diskusjoner om fysisk utvikling og alder.

Han kunne være en fysisk fullt utviklet mann, men i virkeligheten bare ti-tolv år gammel, mente den kjente antropologen Alan Walker i et intervju forskning.no publiserte 4. juni i fjor.

Langt liv

Etter å ha brukt tiår på utgravninger og studier av fossile mennesker, er Alan Walker en av de store innen humanevolusjon.

Walker benyttet seg også av tannanalyser, som viste at endringene i utviklingstid skjedde i epoken med homo erectus.

Den verdenskjente antropologen fant at den moderne menneskelige utvikling, med lang barndom og et langt liv, var på plass før neandertalerne kom på banen.

Powered by Labrador CMS