Flere tviler på evolusjon i USA

Én av tre amerikanere avviser evolusjonsteorien blankt. 40 prosent aksepterer at mennesket stammer fra tidligere dyrearter. 21 prosent er usikre. Dette skiller seg sterkt fra de fleste europeiske land, inkludert Norge.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En undersøkelse av USA, Japan og 32 europeiske land viser at bare Tyrkia er mindre villig til å akseptere evolusjonsteorien enn USA.

I den andre enden av skalaen finner vi land som Island, Danmark, Sverige og Frankrike, hvor rundt 80 prosent av befolkningen aksepterer evolusjonen. Også 78 prosent av japanerne aksepterer teorien.

Norge ligger like bak Storbritannia, med rundt 75 prosent av befolkningen som aksepterer evolusjonsteorien.

Evolusjon har blitt politikk

Religiøs fundamentalisme, politisering av evolusjonsteorien og dårlig undervisning om vitenskap er noen av forklaringene på at stadig færre tror på evolusjonsteorien i USA, rapporterer John Miller fra Michigan State University i tidsskriftet Science.

"Holdninger til evolusjon i USA, Japan og 32 europeiske land. (Illustrasjon: Science)"


 

- USA er det eneste landet hvor undervisning om evolusjonsteorien har blitt politisert. Republikanere har helt klart adoptert dette som en av sine kampsaker. I de fleste av verdens land er dette et ikke-tema, sier Miller til New Scientist.

Selv om amerikanerne er mer utdannet nå enn de var for 20 år siden, da Miller begynte sine undersøkelser, er det stadig færre tilhengere av evolusjonsteorien i USA.

Færre som bastant avviser teorien

I 1985 aksepterte 45 prosent av den voksne amerikanske befolkningen denne teorien. I 2005 var tallet 40 prosent.

Andelen voksne amerikanere som avviser evolusjonsteorien har riktignok gått ned fra 48 prosent til 39 prosent i det samme tidsrommet. Antallet usikre har økt, fra 7 prosent til 21 prosent.

Dette på tross av en voldsom utvikling innen genetikken, inkludert genetisk kartlegging (sekvensering), som viser at menneskenes gener i stor grad overlapper med både sjimpanser og mus.

Gener felles med dyr

Bare en tredjedel av amerikanerne aksepterer at mer enn halvparten av menneskenes gener er identiske med mus.

Bare 38 prosent aksepterer at vi har mer enn halvparten av genene våre til felles med sjimpanser.

Menneskene har rundt 98 prosent av genene til felles med sjimpanser.

Fundamentalisme

Ifølge Miller er kristenfundamentalisme en mye viktigere faktor når det gjelder holdningen til evolusjon i USA, enn i mange europeiske land. Temaet har også blitt politisert på en helt annen måte.

Den amerikanske abortdebatten spiller også en rolle. Amerikanere som er veldig mot abort avviser evolusjonsteorien mye oftere enn mennesker som er tilhengere av at man skal kunne velge selv.

Denne effekten er mye større i USA enn i mange europeiske land, rapporterer Miller.

Referanse:

Jon D. Miller, Eugenie C. Scott, Shinji Okamoto; Public Acceptance of Evolution Science 11. august 2006; vol. 313. no. 5788, s. 765 - 766; DOI: 10.1126/science.1126746.

Lenker:

Michican State University: Americans less likely to accept evolution than Europeans
New Scientist: Why doesn’t America believe in evolution?

Powered by Labrador CMS