Rasismen drivkraft i Røde Khmers folkemord

Ren rasisme var en viktig drivkraft i Røde Khmers folkemord i Kambodsja, fastslår professor Ben Kiernan ved Yale-universitetet i USA.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kiernan er en av verdens fremste Kambodsja-spesialister og snakker selv khmer-språket. Nylig besøkte han Oslo for å forelese i serien om folkemord som arrangeres ved Samfunnsvitenskapelig fakultet ved Universitetet i Oslo.

Minst 1,7 millioner kambodsjanere, 21 prosent av befolkningen, mistet livet de fire årene Røde Khmer med lederen Pol Pot i spissen satt ved makten.

Rasistiske kommunister

Røde Khmer var en i stor grad ukjent kommunistisk gruppe som hadde arbeidet i hemmelighet over lang tid. Få kjente partiets program som viste seg å være ekstremt radikalt og i tillegg rasistisk.

- Rasismen var skjult i dokumenter, men veldig klar i taler på radio og på møter, sier Kiernan, og siterer et par av oppfordringen fra Pol Pot. En av dem lød: “Knus vietnamesiske hoder og få dem til å skrike som aper.” En annen var: “Hver kambodsjaner kan drepe 30 vietnamesere. Da vil vi utslette Vietnam og selv ha seks millioner igjen.” Den siste oppfordringen kom i en tale i mai 1978.

- Prosentvis rammet terroren minoritetene verst. Halvparten av de 500 000 kineserne i Kambodsja ble drept, en tredel av de 250 000 muslimene, forteller Kiernan.

Liten tvil

- Vi har ganske nøyaktige tall på befolkningen før og etter Røde Khmer-regimet. I tillegg har vi tall for utvalgte regioner og landsbyer og spesielle undersøkelser av viktige etniske grupper. Vi er sikre på at 1,7 millioner er et ganske nøyaktig tall, sier Kiernan.

“Vi” er i dette tilfellet en gruppe ved Yale-universitetet som kaller seg Cambodia Genocide Program, og som fortsatt studerer hva Røde Khmer utførte av ugjerninger mens gruppen satt ved makten. Programmet ble opprettet av Kiernan og har opplysninger tilgjengelig på sine nettsider.

Kiernan avviser påstander om at ofrene for den amerikanske bombingen og annen krigføring før Røde Khmer kom til makten er inkludert i de 1,7 millionene.

- Beregninger går ut på at “over 100 000” ble drept i den amerikanske bombingen og krigen mellom Røde Khmer og Lon Nol-regimet. Dette tallet kommer i tillegg til de 1,7 millioner, sier han.

Forholdene under Røde Khmer ble verre år for år:

- 1975 var ille. 1976 var verre og 1978 verst. På toppnivå tror jeg ikke de verdsatte mennesker som enkeltindivider i det hele tatt. Ett av slagordene var: “La dem ikke beholde noe, la dem ikke slippe noe som helst tap!” Slik skulle de nådeløst knuse all motstand.

Ingen justis

23 år etter Røde Khmers fall, har det ikke vært noe rettsoppgjør. FN og det internasjonale samfunn er lunkent, Kina motarbeider et rettsoppgjør i FN-regi, og flere toppfigurer fra Røde Khmer er på frifot.

- Pol Pots sekretær Hen Theng bor i Kina og motarbeider aktivt tanken om en internasjonal domstol. Kina motsetter seg en domstol i FN-regi og er det landet som har mest å tape ved et rettsoppgjør. FN-flertallet anerkjente Pol Pot-regimet helt til 1992 og arresterte ikke en eneste krigsforbryter, i motsetning til hva man senere har gjort i det tidligere Jugoslavia og Rwanda.

Blant dem som går fri er Røde Khmer-lederne Khieu Sampan og Ieng Sary. De eneste som er arrestert, er hærsjefen Ta Mok og sikkerhetssjefen Deuch, ansvarlig for Tuol Sleng-fengselet i hovedstaden Phnom Penh der 5 000 - 6 000 fanger ble fotografert før de ble drept.

- Sju av fangene i Tuol Sleng overlevde. Det gjorde også fotografen som ikke var noe annet enn en vanlig funksjonær, sier Kiernan.

(NTB)

Powered by Labrador CMS