Flertall vil forby innhenting av genetisk informasjon

Et flertall i sosialkomiteen på Stortinget vil at det skal være forbudt å innhente og videreformidle genetiske opplysninger. Det skal heller ikke bli lov å drive oppsøkende virksomhet med geninformasjon.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hensynet til personvern og rettssikkerhet har vært utslagsgivende for flertallet i sosialkomiteen, bestående av Høyre, KrF, SV og Sp, da innstillingen til evaluering av bioteknologiloven ble levert tirsdag.

Konkret betyr flertallsforslagene at forsikringsselskaper ikke har lov å be om genetiske opplysninger, eller gi slik informasjon videre. Uttrykket oppsøkende virksomhet gjelder de tilfeller der undersøkelser av en pasient gir geninformasjon som gir grunn til å tro at slektninger er bærere av den samme sykdommen. Det blir ikke anledning til å informere i utgangspunktet friske mennesker, uten at de har bedt om det.

Videre vil ikke flertallet at det skal være lov å forske på befruktede egg, fordi dette representerer et nytt liv, og dermed er prinsipielt forkastelig. Flertallet synes det stiller seg annerledes med ubefruktede egg, og vil tillate forskning på disse.

Når det gjelder sæddonasjon slutter flertallet seg til regjeringen: Anonymiteten ved sæddonasjon oppheves. Barnet skal ha rett til å vite navnet på faren.

Til punktet sæddonasjon ble det gjort en vesentlig endring i forhold til regjeringens forslag: flertallet mener man må tillate sæddonasjon ved prøverørsbehandling, når man godtar donasjon i prinsippet. Men forbudet mot eggedonasjon blir stående.

(NTB)

Powered by Labrador CMS