Lag din egen strøm

En spasertur kan forvandle oss mennesker til små elektrisitetsverk, mener amerikanske og kanadiske forskere. Duppedingsen de har funnet opp kan fange inn energi som likevel ville gått tapt på veien.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Forsker Max Donelan bak apparatet som fanger energi fra kneet og forvandler den til elektrisk energi."


 

Hvem ville ikke like å være sitt eget evighetsbatteri, med evne til å lage nok strøm til både GPS-en og mobilen? Eller strøm nok til å drive en motorisert protese, for den saks skyld.

Alt dette er mulig, mener forskere fra University of Michigan, Simon Fraser University og University of Pittsburgh.

De har lagd et apparat som fanger inn energi fra kneet mens vi går, uten å gjøre spaserturen særlig tyngre.

Overflødig energi fra kneet

Prinsippet er bygd på det faktum at vi hele tida sløser med energi. Mange av bevegelsene våre er ikke hundre prosent effektive, slik at en del av energien vi bruker rett og slett er bortkastet.

"Denne maskinen kan altså hente watt ut fra en vanlig spasertur. De to delene veier litt over to kilo til sammen."

Denne energien blir ofte bare forvandlet til varme, som forsvinner i omgivelsene rundt oss.

Med mindre den blir fanget inn at et apparat som kan monteres på kroppen, da. Det er nemlig nettopp en slik duppeditt forskerne har lagd. Den kan monteres på kneleddet, som i følge teamet skal være et ypperlig sted for energihenting.

Apparatet har en liten motor med ett gir og kløtsj, og kan fange opp energien du mister når du bremser kneet, i det du har slengt foten framover for å ta et nytt skritt.

Etter å ha testet innretningen på en gjeng med frivillige på tredemøller, konkluderte forskerne med at vanlig spasertempo er nok til å generere hele fem watt.

Det er tilstrekkelig til å drive både mobiltelefoner og proteser eller implantater, som i dag trenger batterier.

Og det helt uten overanstrengelser.

Effektiv prototyp

Det er hele poenget, skriver forskerne.

Man kan alltids skaffe til veie elektrisk strøm ved å sveive i vei på en gammeldags hånddrevet generator. Men denne metoden er temmelig ineffektiv.

Mye av energien forsvinner ut av både musklene og generatoren, og du må bruke gjennomsnittlig 6,4 watt ekstra for å lage én watt elektrisk effekt.

Da er knegeneratoren noe helt annet. Den fanger opp energi som du uansett sløser vekk, og resultatet er at du bruker mindre enn én watt ekstra for å lage én watt elektrisk effekt.

- Vi har demonstrert at konseptet virker, sier Artur Kuo fra University of Michigan i ei pressemelding fra universitetet.

- Prototypen er klumpete og tung, og brukeren blir påvirket bare av å ha den på. Men energi-genereringa i seg selv har svært liten effekt på bæreren.

Etter hvert håper forskerne at de kan utvikle en lettere og mer behagelig variant, som kan bli nyttig for turgåere og soldater som ikke har tilgang på strøm.

I framtida er det heller ikke umulig at en slik generator til og med kan skaffe nok energi til å drive datamaskiner på steder uten elektrisitet, spekulerer forskerne.

Referanse:

J. M. Donelan, Q. Li, V. Naing, J. A. Hoffer, D. J. Weber & A.D. Kuo, Biomechanical Energy Harvesting: Generating Electricity During Walking with Minimal User Effort, Science, årgang 319, 8. februar 2008, s. 807-809.

Powered by Labrador CMS