Forrige uke skjedde det noe spennende, for de av oss som er opptatt av at kunnskap som er generert av offentlige institusjoner bør være lett tilgjengelig for folk flest.
Begivenheten var at nettstedet seNorge.no gikk online. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom tre offentlige etater under tre forskjellige departementer.
Tre etater, én portal
Meteorologisk institutt legger ut vær- og klimadata, mens Norges vassdrags- og energidirektorat legger ut snø- og vanndata.
Statens kartverk legger ut geografisk informasjon og tjenester som gjør det enkelt å finne frem i dataarkivene, og at dataene blir tilgjengelige i eNorge.
Produktet er en enkel men svært omfattende portal som åpner tilgang til enorme mengder data om Norges vær, snø, vann og klima. Databasen går over 40 år tilbake i tid, og døgnferske data genereres hver dag.
Informasjonsformidling
- Teknologien og datasettene som er utviklet plasserer Norge helt i front internasjonalt, og er lysende eksempler på hvordan moderne informasjonsteknologi og åpne standarder kan utnyttes til å forbedre digital samhandling og informasjonsformidling fra offentlig sektor, sier Arvid Lilletun, fagdirektør i Statens kartverk.
Går du inn på sidene, kan du be om å få opp kart som viser hvordan snø, vær, vann og klima varierer fra dag til dag, fra måned til måned, eller mellom lengre klimaperioder.
Du kan også se prognoser for hvordan det vil utvikle seg i fremtiden. Karttjenesten oppdateres kontinuerlig og inneholder til sammen flere hundre tusen kart.
Hvordan var været
- Dette åpner opp for å finne svar på ikke bare faglige spørsmål, men også spørsmål av mer personlig karakter. Hvordan var egentlig været den dagen du ble født?
- Og er kollegaen din på ville veier, eller snødde det virkelig i Oslo 17 mai 1995, sa olje- og energiminister Odd Roger Enoksen under åpningen av nettstedet 20. september.
- Publikum får tilgang til de samme data og kart som værvarsligen, flomvarslingen og andre offentlige myndigheter bruker i sitt daglige arbeid.
- Dette vil gi nye muligheter i undervisningen ved skoler og høyskoler, det vil bli en helt ny service for for eksempel skiløpere, for friluftsmennesker og for reiselivet, sa Enoksen.
- Det offentlige går nye veier
- seNorge.no viser at det offentlige går nye veier for å utnytte moderne teknologi til å spre og formidle kunnskap. Nettstedet legger til rette for utvikling av ny teknologi, for nye måter å kombinere tilgjengelig teknologi på, og satser mye på å utvikle et nytt samarbeid mellom ulike fagmiljøer og etater, sa Enoksen.
Ved å samordne denne informasjonen fra flere etater, styrker vi også beredskap for håndtering av trusler fra for eksempel flom, tørke, energiforsyningssvikt og effekter av klimaendringer, heter det i en pressemelding.
- Målgruppen vår er alle; fra mannen i gata til fagmiljøer. Nettstedet skal være så oversiktlig og lett å finne frem i, at hvem som helst kan bruke det, sier Ketil Isaksen, forsker ved Meteorologisk institutt.
- Kommer til å bli mer og mer vanlig
- Det er snakk om store mengder data, så ufordringen har vært å lage et system hvor folk enkelt kan navigere. Denne måten å presentere historiske hendelser, nåsituasjonen og prognoser for fremtiden, kommer til å bli mer og mer vanlig.
Det mener systemutvikler av seNorge.no, Nils Kristian Orthe, senioringeniør ved Norges vassdrags- og energidirektorat.
- For eksempel finner du oversikt over hvor mye snø det kom hver dag tilbake til 1971, hvor kaldt det var hver dag under Olympiaden på Lillehammer i 1994, hvor mye nedbør det kom og hvor mye snø som smeltet og gav flommen i Sørøst-Norge i juni 1995, hvor lite snø det var forrige vinter, hvordan skiføret kan utvikle seg i dag og i morgen, og scenarier for hvordan klimaet kan bli om hundre år, sier Bjørn Lytskjold, seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat.
- Prosjektet er et forbilledlig eksempel på flersektorielt samarbeid, og hvordan flere etater går sammen om nye avanserte bredbåndstjenester, sier Vemunbd Riiser, programkoordinator for Høykom-programmet i Norges forskningsråd, som støtter prosjektet.
Gratis
Til nå har det vært ganske vanlig at offentlige etater har tatt betalt for å hente opp og levere ut denne typen informasjon.
Meteorologisk institutt tok for eksempel, inntil januar i år, betalt for tilgangen til en tjeneste de kaller eKlima. Her kan eksterne brukere hente ut klimadata.
I et EU-direktiv om gjenbruk av den offentlige sektors informasjon (direktiv 2003/98/EF av 17. november 2003), fremheves det at god tilgang på offentlige data er viktig for å skape verdiøkende tjenester, og dermed for å fremme informasjonssamfunnet.
I juni 2005 presenterte regjeringen eNorge 2009, en plan med målsettinger om hvordan man kan dra best nytte av informasjonsteknologien.
eNorge 2009 slår fast at “hovedprinsippet skal være at offentlig informasjon som er offentlig finansiert, gjøres gratis tilgjengelig”.
Lenke:
Nettstedet: seNorge.no