Reaktorstans ved svenske atomkraftverk

To av de tre reaktorene ved atomkraftverket i Oskarshamn ble onsdag stanset som følge av en alvorlig hendelse ved et annet kraftverk for en uke siden. En ulykke i Sverige kunne ha fått alvorlige konsekvenser for Norge.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En kortslutning førte til at en reaktor ved det svenske kjernekraftverket Forsmark stanset i forrige uke. To av fire generatorer som skulle startet automatisk for å kjøle ned reaktoren fungerte ikke.

Dette førte til en gjennomgang av sikkerheten ved svenske atomkraftverk, og onsdag ble to av tre reaktorer i Oskarshamn stanset fordi bedriften ikke kunne garantere sikkerheten ved verket, melder NTB.

- Dette er noe som ikke skal skje. Vi ble overrasket over at det skjedde i Sverige, sier seksjonssjef Ole Reistad i Statens strålevern.

- Kvalitets- og kontrollsystemet er lagt opp til at en skal oppdage slike feil i forkant. Men her ble feilen først oppdaget da systemet skulle tas i bruk.

Reistad sier at dette var en svært alvorlig hendelse for svensk kjernekraft. Statens strålevern har vært i kontakt med sine svenske kolleger, og Reistad sier svenske myndigheter nå tar faren for at noe lignende skal skje ved andre kraftverk meget alvorlig.

Sikkerhetskontroller som ble iverksatt etter uhellet i Forsmark førte til at to reaktorer ved kjernekraftverket i Oskarshamn ble stengt onsdag.

Flaks

I Sverige har debatten om kjernekraft blusset opp etter at uhellet i Forsmark og stengningen i Oskarshamn.

Kjernekrafteksperten Lars-Olov Höglund sier til flere aviser at det var ren flaks som gjorde at det ikke skjedde en nedsmelting i reaktoren i Forsmark. Höglund deltok i sin tid i prosjekteringen av anlegget.

Ledelsen ved Forsmark er ikke enig med ham, og viser til at det gjensto flere sikkerhetsbarrierer før det kunne skjedd en katastrofe.

Forsmark ligger ved Østersjøen nord for Stockholm, og svenske aviser skriver at et utslipp ville nådd den svenske hovedstaden på kort tid dersom vindretningen var ugunstig.

Nærmere Norge

Tsjernobyl-ulykken for 20 år siden førte radioaktivt nedfall inn over Norge.

- Forsmark ligger mye nærmere Norge, og en ulykke ved det svenske kjernekraftverket kunne fått langt større konsekvenser for Norge enn Tsjernobyl-ulykken, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona.

Han er i likhet med Statens strålevern overrasket over at sikkerhetsopplegget ved det svenske verket ikke var godt nok.

- Det er overraskende at dette skjer i Sverige, som har et svært strengt sikkerhetssystem for sine kjernekraftverk. Jeg har selv vært på Forsmark, og det er stor forskjell mellom sikkerhetstenkningen der og for eksempel i russiske verk, sier Bøhmer til NTB.

- Dette er den mest alvorlige hendelsen noen gang ved et svensk atomkraftverk. Dette viser at vi aldri kan få 100 prosent sikkerhet med et atomkraftverk. Dette bør få en del alarmklokker til å ringe for dem som vurdere nye atomkraftverk rundt om i verden, sier Bøhmer.

- Alvorlig

Reistad i Statens strålevern sier at hendelsen i Forsmark er rangert med 2 på en skala som går fra 1 til 7 og der 7 er et katastrofalt utslipp. Ved 3 på skalaen skjer det utslipp på området til kraftverket mens 4 er utslipp utenom området.

- Det skjedde ikke noe utslipp i Forsmark, men det er sjelden vi har hendelser som får 2 på skalaen, sier Reistad.

Statens strålevern holder kontakt med sin søsterorganisasjon Statens Kärnkraftinspektion i Sverige for å få nærmere opplysninger om årsaken til det som skjedde.

(©NTB) kjell.sletta@ntb.no

Powered by Labrador CMS