Annonse
I et bærekraftig samfunn er det veldig viktig å imøtekomme dagens behov uten å ødelegge mulighetene for kommende generasjoner. Et miljøvennlig batteri er derfor svært viktig. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Ledende plast kan brukes i fremtidens batterier

Kan bli et miljøvennlig alternativ til dagens batterier.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det finnes et uendelig antall batterier i dag av alle typer. Vi har høreapparatbatterier som veier under ett gram, og nødstrømbatterier på over ett tonn. Det finnes engangsbatterier, og det finnes oppladbare batterier.

Dagens litiumionebatterier brukes i elektriske biler, bærbare datamaskiner og i mobiltelefoner. Disse batteriene anvender metalloksider, som er metallenes oksygenforbindelser.

Metalloksidene kommer fra energikrevende utvinning av stein. Slike batterier kan ikke resirkuleres fordi det er dyrt og lite effektivt.

Christoffer Karlsson, forsker ved universitetet i Uppsala, har i sin doktoravhandling undersøkt og testet en ny klasse av organiske materialer, nemlig ledende redoxpolymerer. Det er en type elektrisk ledende plast, og Karlsson mener de har potensial til videre utvikling for fremtidige batterier, ifølge en pressemelding fra det svenske universitetet.

Mange fordeler

Stoffene Karlsson har undersøkt har mange unike egenskaper som gir mulighet til å bruke dem til mange forskjellige ting.

Den viktigste funksjonen er at ledningsevnen kan styres, det vil si at det kan bestemmes hvor lett strømmen skal gå gjennom materialet. Å lage batterier med slike stoffer kan gjøres billig, fordi det kan produseres ved lav temperatur.

Med andre ord, de nye batteriene kan ifølge Karlsson bli produsert fra fornybare kilder og med miljøvennlige metoder, i motsetning til dagens uorganiske materialer.

– De har et potensial som elektrodemateriale i de fremtidige miljøvennlige batteriene. Til slutt vil det også være mulig å lage organiske batterier utelukkende av polymerer, sier Karlsson.

Powered by Labrador CMS