Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Tre studenter på Ingeniørhøyskolen i Århus har fått en god idé.
De har funnet opp en såkalt barnevognvugger.
Altså en dings som kan vugge babyer i søvn, mens far eller mor tar seg en pause.
Barnevognvuggeren består av en liten motor, et batteri og en tung, sylinderformet kloss, og den kan monteres på koppholderen på en barnevogn.
– Den fungerer som en svært kraftig vibrator, slik vi kjenner det fra mobiltelefoner, forklarer student Tobias Kofod i en pressemelding.
– En tung kloss beveger rundt sin egen akse og balanserer sentripetalkraften. Det er den kraften som får barnevognen til å vugge, sier Kofod.
Kofod studerer til maskiningeniør og har utviklet barnevognvuggeren sammen med en gruppe medstudenter. Sigurdur Thór Lárusson, som er en av studentene, sier:
– Det er ganske enkle beregninger som skal til. Men vi har fått den gode idéen. Barnevognvuggeren kan hjelpe babyen med å roe seg og avlaste foreldrene.
Idéen oppsto under lunsj med nybakt mor
Det var ingeniørstudent Anna Mortensen som opprinnelig fikk idéen til barnevognvuggeren.
Hun var ute og spise lunsj med en venninne, som hadde den lille babyen sin med. Babyen skulle sove, og derfor ble lunsjen inntatt med én hånd, mens den andre armen ble brukt til å vugge barnet med.
– Og det var der jeg fikk idéen. Jeg ville gjøre verden litt lettere for småbarnsforeldre, sier Mortensen.
Studentene har tatt med familier med små barn i utviklingen av barnevognvuggeren. Flere av foreldrene har uttrykt bekymring for at barna deres kan bli så vant med å bli vugget at de ikke lenger vil falle i søvn i sin egen seng.
– Vi har forsøkt å forstå foreldrenes behov i detalj. Vi er oppmerksomme på bekymringen deres for om barnet blir bortskjemt med vuggebevegelsene. Men vi kan også se at de fleste foreldrene allerede i dag bruker mye tid på å vugge barnevognen med håndkraft, sier Tobias Kofod.
Barnevognvuggeren er inntil videre bare en prototype. Den er blitt testet av én enkelt familie, men den må gjennomgå en rekke sikkerhetstester før den kan bli klar til produksjon.