Den menneskelige maskinen

Jo mer maskiner ligner mennesker, jo mer er vi innstilt på å tenke på dem som mennesker. En tysk undersøkelse viser at når vi spiller mot menneskelignende roboter, danner vi et "menneskeaktig" tankebilde av dem.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sean Young som den ikke helt menneskelig Rachael, i filmen Blade Runner. (Foto: Warner Bros.)

Ikke så rart at hodejegeren i Blade Runner-filmen fikk problemer med å drepe robotene han jaktet på.

Nå har et par tyske psykologer funnet at vi definitivt oppfatter menneskelignende roboter som mer “menneskelige” enn en klumpete PC.

Mental kartlegging

Når vi treffer andre personer, foretar hjernen en løpende kartlegging av hva vi tror den andre ønsker eller har til hensikt, for å sørge for en mest mulig effektiv kommunikasjon.

Denne intuitive prosessen der vi setter sammen en mental modell av motparten (kalt “theory of mind” av psykologer) hjelper oss også til å forutse eller påvirke andres handlinger.

Men vil hjernen sette i gang denne mentale kartleggingen i forhold til maskiner, hvis de er overbevisende “menneskelige”?

Spill mot laptop, robot og menneske

Anthropomorphic Robot, BARTHOC Jr. (Bielefeld Anthropomorphic RoboT for Human-Oriented Communication).

Dr. Sören Krach og professor Tilo Kircher fra RWTH Aachen University undersøkte forsøkspersoners forhold til mer og mindre menneskelignende roboter ved å få dem til å spille et klassisk taktisk spill, “Fangens dilemma”, mot fire forskjellige motstandere:

En bærbar datamaskin, en Lego-robot, den menneskelignende roboten BARTHOC Jr, og et menneske, som alle spilte lignende spillsekvenser uten at forsøkspersonene var klar over det.

Testdeltakernes hjerneaktivitet ble overvåket med fMRI-scanning (functional magnetic resonance imaging) underveis.

Tror at maskiner tenker

Hjernemålingene viste at aktiviteten i to hjerneområder knyttet til mental kartlegging av andre (medial frontal cortex og høyre temporoparietal region) økte ettersom motstanderne ble mer menneskelignende.

Functional Robot, Lego Mindstorms. (Bielefeld Anthropomorphic RoboT for Human-Oriented Communication)

Med andre ord, funnene tyder på at vi er innstilt på å tillegge maskiner egne motivasjoner og tankevirksomhet hvis de virker tilstrekkelig menneskelige.

Morsomme roboter

Ifølge forskerne er dette også første gang man har påvist mer avanserte hjerneprosesser som følge av interaksjon med roboter.

Testdeltakerne meldte at det var morsommere og mer konkurransepreget å spille mot motstandere som var mer menneskelignende.

De oppfattet de menneskelignende robotene som “mer intelligente” enn de maskinaktige versjonene.

Maskiner med følelser

Og om hjernen kan bli lurt av maskiner i dag, vil det ikke bli lettere framover.

Framskritt i motorikk-teknologi, syntetiske materialer og hurtige prosessorer gjør robot-mekanikken stadig mer avansert, mens andre team utvikler roboter som kan tolke menneskers sinnstilstand og vise følelser.

“More human than human” - mottoet for Blade Runner-robotene kan bli virkelighet snarere enn vi tror.

Referanse:

S. Krach, F. Hegel, B. Wrede, G. Sagerer, F .Binkofski et al.: Can Machines Think? Interaction and Perspective Taking with Robots Investigated via fMRI. PLoS One 3(7)
http://www.plosone.org/doi/pone.0002597

Powered by Labrador CMS