Dataprogram kan beregne alderen din

Dagen der en salgsautomat kan tilby deg en bestemt type drikke ved å kalkulere alderen din er ikke langt unna.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Som mennesker kan vi rimelig presist anslå alderen på folk bare ved å ta en titt på ansiktet. (Foto: iStockphoto)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Det håper i alle fall en gruppe forskere ved Advanced Digital Sciences Center i Singapore, som har trent opp et dataprogram til å kunne beregne alderen din kun ved å analysere ansiktet.

Dette er blitt gjort mulig gjennom tilgang til en enorm database alderskodede fotografier fra bildedelingstedet Flickr og søkemotoren Google Images, skriver Physorg.com.

Fem års feilmargin

Som mennesker kan vi rimelig presist anslå alderen på folk bare ved å ta en titt på ansiktet. Selv om aldersbergegning virker ganske enkelt for oss, blir oppgaven betydelig vanskeligere for en datamaskin.

Ved hjelp av flere hundre tusen bilder og videoer på nett har forskerne i Singapore satt seg som mål å lage et program som kan avgjøre alderen din, uavhengig av etnisk tilhørighet og ujevn kvalitet på bildene.

På det nåværende stadiet er feilmarginen på alderen fem år, men forskerne håper å redusere denne i nær framtid, ifølge publikasjonen i den akademiske journalen IEEE Transactions on Multimedia.

– Kan hindre alkoholsalg til mindreårige

Når den er perfeksjonert, mener folkene bak programmet at det kan ha stor bruksverdi på flere områder.

Forskerne trente datamaskinen til å gjenkjenne kodede (taggede) bilder etter dette skjemaet, som viser de 'beste' (t.v.) og 'verste' (t.h.) ansiktene i alderen 0-80 år. (Foto: Bingbing Ni, et al. ©2011 IEEE)

– I alt fra kjøpesentre til salgsautomater ser vi for oss at applikasjonen kan ha stor nytte i digitale signeringsprogrammer - noe som vil gjøre det lett å kunne anbefale produkter for en spesifikk aldersgruppe, sier artikkelforfatter Bingbing Ni.

Ellers mener forskerne programmet eksempelvis kan brukes til å stoppe mindreårige i å kjøpe alkohol og sigaretter, eller hindre tilgang til voksenmateriale på nettet.

Kostnadseffektivt

Programmer som baserer seg på ansiktsgjenkjenning har dukket opp med jevne mellomrom de siste årene. Dette nye systemet overstiger derimot tidligere forsøk med god margin, særlig med tanke på omfanget av bilder i databasen.

– Ved å høste inn bilder som allerede finnes på nettet, slipper vi å manuelt produsere databasen. På denne måten er vi avhengig av langt færre arbeidsplasser og omkostninger, sier Ni.

Bingbing Nis forskning ventes å skape debatt blant ekspertene som mener dette kan brukes for å svindle folk.

Møter skepsis

Eksperter fra Carnegie Mellon-universitetet i Pittsburgh i USA oppdaget tidligere i år at deres egenutviklede gjenkjennings-applikasjon for smarttelefoner kunne bli brukt for å stjele personopplysninger på Facebook.

Totalt fremmede trenger bare å knipse et bilde av deg, og om du da har fri flyt av personlige opplysninger på det sosiale nettstedet, er det en smal sak for svindlere å finne fram til personnummer og liknende, skriver Daily Mail.

– Selv om bildegjenkjenningsteknologien er svært sofistikert, er feilmarginen fortsatt stor, sier Amy Webb, som er sjef for det internasjonale digitalstrategiske konsultasjonsfirmaet Webbmedia Group.

– Om du vil unngå å bli utnyttet, og i det minste er bekymret for eget privatliv, bør du være skeptisk til slik gjenkjennelsesteknologi.

Powered by Labrador CMS