Annonse

20 ganger raskere trådløs overføring

Australske forskere tar i bruk en lite brukt radiofrekvens som kan øke både fart og kapasitet på overføring av data mellom datamaskiner og andre trådløse apparater.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Behovet for raskere og kraftigere trådløs kommunikasjon i hjemmet og på kontoret blir bare større og større. Australske forskere mener svaret i ligger blant hittil lite brukte radiofrekvenser. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no"

Forskere ved University of South Australia, sammen med Macquarie og Adelaide University, har utviklet teknologien de kaller GLIMMR (Gigabit Low-Cost Integrated Millimetre-Wave Radio).

Prosjektet er et av de første i verden til å bruke såkalt millimeterbølge-teknologi.

Prototypene viser at overføring med bruk av millimeterbølge-teknologi er over 20 ganger raskere enn dagens teknologi. Den er også så kraftig at det er mulig med trådløs overføring mellom en DVD-spiller og HD-TV.

I følge professor Bill Cowley ved University of South Australia byr denne teknologien på uante muligheter.

- Mye ledig plass i spekteret

- Hver gang vi oppretter en trådløs kobling, bruker vi radiospekteret. Med flere og flere trådløse apparater i hjemmet, er vi i ferd med å gå tom for båndbredde, sier professor Cowley.

- En måte å overføre store mengder data på, er ved hjelp av millimeterbølgespekteret. Her ligger frekvensene høyere enn det vi vanligvis bruker og det er mye ledig plass i spekteret, forklarer han.

De australske forskerne regner med å få til overføringshastigheter på mellom én og to gigabit per sekund. De aller raskeste trådløse rutere til hjemmebruk i dag overfører under 300 megabit i sekundet.

Første forsøk på kommersiell bruk

Signalene går i båndet rundt 60gHz. Såpass høye frekvenser behøver bare små antenner og kan etter hvert erstatte fiberoptikk over kortere avstander, forteller Cowley.

Teknologien har til nå vært altfor dyr å produsere til privat bruk, men de australske forkerne håper nå å kunne produsere de såkalte GLIMMR-brikkene til bare noen titalls kroner per enhet, omtrent det samme som dagens trådløse sendere og mottagere.

Cowley forklarer at teknologien tidligere har blitt brukt til kommunikasjon i satellitter i verdensrommet og til militært bruk. GLIMMR-prosjektet er det første forsøket på å gjøre dette frekvensspekteret tilgjengelig for kommersiell bruk.

"Dette er en av de tre prototypene av den nye GLIMMR-brikken. Helt nederst i bildet kan du se de to bittesmå antennene. Foto: GLIMMR 2008"

Nytt bruksområde

- Over lange strekninger blir signaler i dette spekteret svært dempet, så det har ikke blitt brukt mye til kommunikasjon før.

- Men nå som kommunikasjon mellom apparater over korte distanser finnes overalt i hjemmet og på arbeidsplasser, har disse frekvensene et nytt bruksområde.

Cowley forklarer at det at signalene fortynnes over lengre avstander, er bra for korte trådløse tilkoblinger.

- Det betyr at sjansen for overlapping og at ulike apparater skal forstyrre hverandre blir mindre, sier han til forskning.no.

Han forklarer at en elektronisk brikke utviklet med denne teknologien vil kunne gjøre trådløs overføring fra en datamaskin opptil 20 ganger raskere enn dagens teknologi og over 100 ganger så raskt som en vanlig bredbåndstilkobling.

- Brikken vil kunne opprette en trådløs kobling mellom en datamaskin og en videoprojektor og eventuelt også mellom en DVD-spiller og en HDTV, sier han.

Fungerende prototyper

Cowley sier at testprosjektet har bevist at prototypen deres fungerer og at dette gir enormt potensial for høyhastighetsradiokommunikasjon i fremtiden.

Forskerne ved Institute of Telecommunications Research ved University of South Australia har fokusert på modemdesign, systemsimulasjon og testing av brikken for å produsere en realistisk modell av hvordan det ferdige produktet vil fungere.

Cowley sier at samarbeidet mellom ulike universiteter og firmaer har vært vesentlig.

- Alle aspekter ved prosjektet er like viktig og det er avgjørende å ha tilgang på folk med ulik ekspertise. Koding og modulasjon er svært forskjellig fra det å designe en antenne, sier Cowley.

På utkikk etter kommersielle partnere

- Det vi holder på med nå, er å lage en rekke prototyper slik at vi kan teste dem og da bevise for investorer og andre at ting fungerer. Innen slutten av året vil vi ha lagd tre slike prototyper og gått gjennom en rekke tester.

Cowley sier at de er på utkikk etter kommersielle partnere og han er spent på hvilken retning prosjektet vil ta fremover.

- Trådløs overføring har hatt en kjempeutvikling de siste tiårene, men det er alltid behov for mer båndbredde og høyere fart, avslutter Cowley.

Lenker:

Hjemmesiden til GLIMMR-prosjektet

Pressemelding fra Univemillirsity of South Australia: New frequency delivers faster wireless
 

Powered by Labrador CMS