Gigantiske edderkoppnett oppdaget

På Madagaskar har edderkoppforskere funnet et nett bygget på en 25 meter lang tråd – noe som er verdensrekord.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nettet til Caerostris darwini over en elv i Ranamofana National Park, Madagaskar. (Foto: Wikimedia Commons / Lalueza-Fox, C.; Agnarsson, I.; Kuntner, M.; Blackledge, T. A.)

Hvis du lider av araknofobi, bør du nok overveie om din neste ferietur skal gå til et annet sted enn Madagaskar.

Ved breddene på elvene på Madagaskar har edderkoppforskere nemlig funnet imponerende edderkoppnett.

Nettet er produsert av edderkopparten Darwin, med det latinske navnet Caerostris darwini.

Brotråden som edderkoppen bygger nettet på er 25 meter lang, mens det største av selve de spiralformede spindelvevene fyller 2,8 kvadratmeter.

– Så vidt vi vet er noen av disse edderkoppnettene de største som noensinne er funnet, sier Ingi Agnarsson, som har stått i spissen for forskergruppen. Han er leder av Zoologisk Museum i Puerto Rico.

Også her nord vekker oppdagelsen av de enorme nettene glede:

– Store danske edderkoppnett er 60-70 cm høye, så disse er jo gigantiske, sier edderkoppforsker Nikolaj Scharff fra Statens Naturhistoriske Museum i Danmark.

Arten er en fjern slektning av korsedderkoppen som lager de største nettene i Vest-Europa.

Darwin er en hjulspinner

Slekten Caerostris er velkjent for edderkoppforskeren, som selv har vært på Madagaskar for å studere edderkopper, mens Darwin-edderkoppen er ny i slekten.

Den er en del av familien hjulspinnere, som karakteriseres ved at de bygger nettet sitt i en spiralstruktur.

Hvis man sammenligner spiralen med et sykkelhjul, er det en rekke eiker som holder det sammen, akkurat som eikene på et sykkelhjul.Disse eikene kalles for radier.

Det er klister på nettet fordi formålet er å fange byttedyr.

– Noe av det særegne ved denne typen edderkoppernett er at det er langt mellom radiene. Det betyr at det er svært store byttedyr den fanger: Små fluer flyr rett gjennom nettet. Siden det er langs elven nettene er satt opp, er det nok mest sannsynlig at edderkoppen går etter øyenstikkere eller andre store insekter, sier Nikolaj Scharff.

Verdens sterkeste nett

Nikolaj Scharffs egen forskning på edderkoppnett har blant annet ført ham til Madagaskar for å undersøke hva evolusjonen betyr for hvilke nett edderkopper satser på. Om de skal være store eller små, og hvor langt det skal være mellom radiene for å fange de riktige byttedyrene.

– Vegetasjonen og størrelsen på edderkoppen er avgjørende for hvordan nettet ser ut. Hvis det er langt mellom trærne, blir det lengre. Men det er bare tropiske edderkopper som kan lage så store nett som det andre forskere har funnet på Madagaskar, sier han.

Edderkoppers nett er gjenstand for forskning i hele verden fordi det består av en av verdens sterkeste fibre.

Arten Caerostris darwini utmerker seg særlig ved å lage nettet sitt av det sterkeste biomaterialet som er oppdaget i edderkopptråd.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no.

Referanser:

Matjaž Kuntner og Ingi Agnarsson: Web gigantism in Darwin’s bark spider, a new species from Madagascar (Araneidae: Caerostris). Journal of Arachnology 38(2):346-356. 2010 doi: 10.1636/B09-113.1 Se sammendrag

Ingi Agnarsson mfl: Bioprospecting Finds the Toughest Biological Material: Extraordinary Silk from a Giant Riverine Orb Spider. PLoS ONE 5(9): e11234 2010. doi:10.1371/journal.pone.0011234

Nikolaj Scharff, edderkoppforsker 

Powered by Labrador CMS