Annonse
Hai, Mustulus mustulus

Forskere dokumenterer jomfru-haifødsel i Italia

Italienske forskere har påvist det første tilfellet av jomfrufødsel hos hai, uten medvirkning fra noen hann-hai.

Publisert

Funnet er omtalt i det vitenskapelige tidsskriftet Scientific Reports

Det dreier seg om et tilfelle av jomfrufødsel i haibestanden Mustelus mustelus. Arten trues av ulovlig fiske og har tilholdssted i Middelhavet og andre varme havområder.

Føder annen hver gang

Italienske forskere har observert to 18-årige hunn-haier som hvert år siden 2020 har hatt jomfrufødsel. De to haiene har vært holdt i fangenskap i et akvarium på Sardinia siden 2010, uten kontakt med hannhaier.

– Usedvanlig nok viser dette funnet at jomfrufødsel kan skje årlig hos disse haiene, vekslende mellom to hunnhaier, og funnet ekskluderer utvetydig oppbevaring av sæd over tid som årsak, skriver forfatterne bak studien.

Reduksjon i hannbestanden årsk?

Syklisk jomfrufødsel, der babyer fødes enten fra befruktede egg eller uten medvirkning fra en hann, er observert blant over 15.000 arter, men fortsatt ikke noe som forskere har klart å forstå seg på.

Reptiler og noen haier, rokker og storskater, er i stand til å tilpasse strategien ut fra ytre omstendigheter, skriver forskerne.

– Selv om mekanismene bak jomfrufødsel fortsatt er uklare, så er det tegn på at reduksjon i hannbestanden kan være en vesentlig faktor, skriver de.

Det samme fenomenet er dokumentert hos andre haiarter de siste to tiårene ved akvarier i USA, De forente arabiske emirater og Australia.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS