Lenge het det seg at veggedyrene er ekle og ubehagelige – men heldigvis ikke farlige. Dessverre kommer det nå stadig flere studier som hevder at veggedyr kan gjøre mer skade enn å bite, suge blod og gi deg ubehagelig kløe. Foto: Carolyn Kaster/Scanpix

Flere veggedyr i Norge

Sjekker du inn på et hotellrom i storbyer som New York eller London, bør du være ekstra nøye med hvem du tar med deg hjem i kofferten. 

Problemet med veggedyr har økt sterkt også i Norge. Vi nærmer oss nå trolig 2000 registrerte tilfeller i året.

Siste året helsemyndighetene har tall for er 2013 med over 1600 tilfeller – en firedobling fra noen får år tidligere.

Veggedyret lever utelukkende av blod. Det foretrekker menneskeblod.

Både helseforskere og helsemyndighetene er bekymret.

Ikke ufarlig likevel

Lenge het det seg at veggedyrene er ekle og ubehagelige – men heldigvis ikke farlige.

En ny studie amerikanske forskere har foretatt på mus i laboratorium, viser at veggedyr kan overføre den fryktede parasitten Trypanosoma cruzi. Den forårsaker Chagas sykdom. (Foto: Science Photo Library/Scanpix)

I takt med at skadedyrproblemet har økt dramatisk internasjonalt, øker også forskningslitteraturen om veggedyra. Dessverre kommer det nå stadig flere studier som hevder at veggedyr kan gjøre mer skade enn å bite, suge blod og gi deg ubehagelig kløe.

En ny studie amerikanske forskere har foretatt på mus i laboratorium, viser at veggedyr kan overføre den fryktede parasitten Trypanosoma cruzi. Den forårsaker Chagas sykdom, også kalt amerikansk sovesyke. Sykdommen kan føre til hjertesvikt og død. Minst 10 000 mennesker dør hvert år på grunn av sykdommen, viser beregninger forskerne har gjort.

Men dette er altså en studie på mus. Foreløpig vet vi ikke om parasitten også kan overføres til mennesker via veggedyr.

I en annen studie publisert i 2013 antyder amerikanske forskere at veggedyr kan gi mennesker anemi, altså blodmangel. Med lavere blodvolum vil små barn raskere kunne få blodmangel på grunn av de blodsugende dyra.

Og en studie fra 2014 finner at mennesker som har hatt veggedyr på soverommet har økt risiko for søvnproblemer, angst og depresjon.

Reising og resistens

Det er to hovedårsaker til at problemet øker her i Norge og internasjonalt, ifølge Bjørn Arne Rukke ved Folkehelseinstituttet. Han forsker på bekjempelse av veggedyr og følger nøye med på situasjonen i Norge.

– Den ene årsaken er at vi reiser stadig mer. Stadig flere kommer hjem fra hotellopphold i utlandet med veggedyr i kofferten. Man kan imidlertid også få med seg veggedyr fra overnattingsteder i Norge.

– Den andre årsaken er at veggedyrene ser ut til å ha blitt resistente mot  insektmidler.

Rukke presiserer at veggedyr ikke skiller på hotellstandard.

De legger seg like gjerne inn på et fint femstjernes hotell som på et enstjernes. Dette er heller ikke et problem som kun rammer folk med lavere sosial status, påpeker han.

Sjekker senga med lommelykt

Her er veggedyr-forskerens egne knep i kampen mot veggedyrene:

Når Bjørn Arne Rukke tar inn på et hotellrom, finner han alltid fram mobiltelefonen og lommelykt-appen på mobilen. Med den lyser han under hotellsenga og undersøker sprekker og innunder sømmer, for å jakte på de blodsugende dyrene og mørke ekskrementflekker som de avsetter.

Særlig stort er problemet med veggedyr på hoteller i New York, London og andre storbyer der mange personer er innom på kort tid.

Veggedyr blir også funnet på turistbåter, fly, sykehus og i prøverom i klesbutikker.

– Bor du på et hotell i en storby og finner slike dyr i senga,  skal du ikke nøle med å be om å få et annet rom. Er det samme problem på det neste rommet, anbefaler jeg å forlate hotellet, sier forskeren.

Tenk på kofferten!

Det er ikke noe stas å få med seg veggedyr hjem i kofferten. Og apropos koffert. Også den har forskeren noen anbefalinger om.

– Pakk helst ikke ut av kofferten din når du kommer på et hotellrom, og legg ikke klærne på senga. Hold tingene dine i størst mulig grad inne i kofferten mens du oppholder deg på hotellet.

– Oppbevarer du kofferten så langt borte fra senga som mulig, minsker risikoen for å få veggedyr hjem på ditt eget soverom.

Det ser ut som om veggedyrene har blitt resistente for insektmiddel. Bjørn Arne Rukke ved Folkehelseinstituttet forsker på alternative måter å bekjempe dem på. (Foto: Jan Petter Lynau/Scanpix)

Når du kommer hjem fra et overnattingsted hvor du har mistanke om at det kan være veggedyr, anbefaler forskeren at du vasker klærne dine på minimum 60 grader. Da dør dyra. Alternativt kan du plassere gjenstander i fryser slik at veggedyrene blir direkte eksponert for -18 grader i tre døgn. Husk at det kan ta lang tid før større gjenstander får lav nok temperatur gjennom det hele.

Har du mistanke om at du har fått med deg utøyet hjem, er det smarteste å ta kontakt med profesjonelle skadedyrbekjempere, jo før jo heller.

Noen få blir fort mange

Det er ingen spøk å bli kvitt skadedyrene om du først har fått dem i hus.

Og det hjelper ikke å bli kvitt nesten alle. Noen få dyr blir fort til svært mange. En hunn kan legge 200 egg.

– Bekjempelsen må gjøres grundig. Dyrene kan ikke fly, men de kan gå lange distanser og de kan gjemme seg inne i små sprekker. Der kan de kan overleve opptil 16 måneder uten å ta til seg næring.

Veggedyr blir lokket fram av karbondioksid fra pusten vår. Når de kjenner lukten av oss, kommer de fram fra skjulesteder i madrassen eller andre steder, og suger seg fulle av blod i løpet av 3-5 minutter, før de trekker seg tilbake igjen.

Hvordan lokke dem fram?

En utfordring for dem som skal bekjempe dyrene, er å få lokket dem fram i rom der det ikke oppholder seg en vert som de kan suge blod av.

Forskerne ved Folkehelseinstituttet har blant annet prøvd ut både egen tilstedeværelse og tørrisbiter som avgir karbondioksid, for å lokke fram dyrene. Etter å ha lokket fram veggedyrene har forskerne også med hell prøvd ut en type pulver som får dyrene til å tørke inn.

De har også prøvd ut varmeeksponering på veggedyr. Hvis man f.eks. utsetter veggedyrene for 38,5 grader varme i tre døgn, går populasjonen kraftig ned. Dyrene klarer etter noen uker å produsere avkom, men avkommet klarer ikke å gjennomføre sin livssyklus.

Kan veggedyr bekjempes med sopp?

I disse dager går forskerne ved Folkehelseinstituttet i gang med enda en ny studie på veggedyr.

Denne gangen skal de teste ut sopp.

– Et tidligere studium tyder på at en spesiell type sopp, som ikke er skadelig for mennesker, kan være med på å bekjempe veggedyrene. Dette er foreløpig bare undersøkt i et laboratorium. Nå ønsker vi å prøve det ut i et vanlig rom, forteller Rukke.

Forskeren tror dessverre ikke at han og kollegene eller andre forskningsmiljøer kommer til å finne den ene geniale metoden for å bekjempe veggedyrproblemet. Også i framtiden blir det snakk om å kombinere forskjellige metoder.

Flere jobber i uka

Da Runar Heed begynte å jobbe i Oslo skadedyrkontroll for seks år siden, kunne han telle på én hånd hvor mange jobber som dreide seg om veggedyr i løpet av en måned. I dag har de flere slike jobber i uka, selv om de er et lite firma og bare en av mange i hovedstaden.

Heed og kollegene reiser i all hovedsak hjem til folk i leiligheter og eneboliger. De som bor der har vanligvis vært på utenlandsreise og fått med seg et par veggedyr i kofferten. Disse har så formert seg kraftig på soverommet hjemme. Det starter ofte med kløing etter natten – og mistanke om en allergisk reaksjon.

Men etter hvert dukker det opp synlige tegn på veggedyr.

Tusenvis av dem

Hvis utbruddet av veggedyr har kommet langt, rekker det å ta en titt under senga. Hvis det så vidt har startet, må man se etter svarte ekskrementflekker på laken eller i sengerammen. (Foto: Science Photo Library/Scanpix)

– Vi har vært på steder med tusenvis av dem. Det er bare å ta en titt under senga, så ser du dyra.

– Har ikke utbruddet kommet så langt, ser vi etter spor i senga. Svarte ekskrementflekker på laken eller i sengerammen er det tydeligste tegnet.

Skadedyrkontrollen bruker en kombinasjon av flere metoder for å bli kvitt udyrene. De starter med å tømme hele leiligheten og setter alle tingene i frysecontainer. Tekniske gjenstander settes i varmetelt. Deretter løsnes alle lister og det brukes vanndamp i sprekker. Til slutt brukes det kjemikalier.

Det er altså snakk om en omfattende jobb.

Heed kan bekrefte at mange av dem som har hatt veggedyr, får problemer med nattesøvnen og mange blir urolige lenge etter at dyrene er bekjempet.

– De føler at de klør og ser insekter lenge etter at problemet er borte, forteller han.

 

Referanser:

Susser m.fl. et Mental health effects from urban bed bug infestations BJM 2014

Salazar m.fl. Bed bugs as vectors of Trypanosoma cruzi American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, 2014

Aak og Rukke: Bed bugs their blood sources and life history parameters, Medical and Veterinary Entomology, 2014

Powered by Labrador CMS