Disse nakenrottene har nok oksygen og forbrenner glukose, akkurat som oss mennesker. Men de har en hemmelighet på lur som gjør at de klarer seg uten oksygen.

Bruker plantetriks for å overleve uten oksygen

Nakenrotta holder ut i timevis der vi ville krepert i løpet av minutter.

20.4 2017 20:00

Nakenrotta (Heterocephalus glaber) er fast inventar i kåringer av verdens styggeste dyr.

Hvis vi ser bort fra det, har den en del misunnelsesverdige egenskaper. Her er noen eksempler:

Som om ikke det er nok, har den også en annen utrolig evne. Den kan leve i timevis i luft som er så fattig på oksygen at et menneske ville strøket med i løpet av minutter.

Den kan til og med holde ut i 18 minutter fullstendig uten oksygen, ifølge en ny studie. Forskerne tror de har funnet ut hvordan den får det til.

Blir grønnsak

Både mennesker og dyr får i seg karbohydratet glukose, også kjent som druesukker, gjennom maten. Ved hjelp av oksygen brytes glukosen ned og skaper den energien som holder hjula i gang.

Dette skjer gjennom en serie med kjemiske reaksjoner i kroppen, det som kalles stoffskiftet eller metabolismen. I form av blodsukker strømmer glukosen rundt i kroppen og gjør seg tilgjengelig for celler som trenger energi.

Nakenrotta er ikke noe unntak. Så lenge det er nok oksygen i nærheten, er det glukosestrømmen som driver maskineriet.

Men nakenrotta har en reserveløsning som tidligere ikke er funnet i dyreriket. Faktisk virker den mer inspirert av planteriket.


Opptil 100 nakenrotter kan sove i samme hule. De som havner nederst kan være glade for at de har evnen til å leve lenge med lite eller ikke noe oksygen. (Foto: Roland Gockel, MDC)

– Det var ingen forskjell i bruken av den vanlige energikilden – glukose – mellom nakenrotter og mus når de ikke fikk oksygen, sier forsker Jane Reznick ved Max Delbruck-senteret i Berlin i en pressemelding.

Derimot fant de store doser av to andre sukkerarter i blodet til oksygenberøvede nakenrotter, nemlig fruktose (fruktsukker) og sukrose (som er bygget opp av glukose og fruktose). 

Hos mennesker gir glukose energi til alle kroppens celler. Sukrose må spaltes i tarmen før vi har nytte av den. Fruktose må innom leveren før den kan bli til energi, ifølge Store medisinske leksikon.

Når forskerne fant både fruktose og sukrose i blodet til nakenrottene, tyder det på at de har en alternativ forbrenning i bakhånd.

– Dette er det første beviset på at et pattedyr bytter til fruktose som drivstoff, sier Reznicks kollega Gary Lewin.

Hvilestilling

Uten oksygen inntar nakenrotta hvilepositur. Pulsen synker fra 200 til 50 hjerteslag i minuttet for å spare energi. Og den begynner å forbrenne fruktose.

Helt til den får tilgang på oksygen og går tilbake til å fyre på glukose.

– Nakenrotta har rett og slett ommøblert noen av metabolismens grunnleggende byggesteiner og blitt supertolerant overfor situasjoner med lite oksygen, sier professor Thomas Park ved University of Illinois i Chicago i en annen pressemelding.

Det kan jo komme godt med hvis det skulle bli snaut med luft langt av gårde i en av de kilometerlange gangen de graver i den ørkenlignende bakken i Øst-Afrika. Noen minutter på krabbegir, så kan den fortsette matsankingen på normalt vis.

Og den blir neppe mobbet for å være «grønnsak» når den kommer hjem til flokken.

Under kan du se en video (på engelsk) om de ny funnene fra University of Illinois i Chicago:

Referanse:

Thomas Park, Jane Reznick mfl: Fructose-driven glycolysis supports anoxia resistance in the naked mole-rat. Science, april 2017, doi: 10.1126/science.aab3896. Sammendrag

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord