Olmen, som er i familien hulepadder og som på latinsk heter Proteus, svømmer som en ål og kan klare seg ti år uten mat. (Foto: Nacionalni park Una/Wikimedia commons)

Biologer venter spent på «babydrager»

En hulepadde har plutselig lagt mellom 50 og 60 egg i Postojnagrotten i Slovenia. Dette er en sjelden begivenhet og forskere gjør alt de kan for å beskytte de følsomme eggene.

I den slovenske grotten har det usedvanlige skjedd at en hulepadde av arten olm har lagt en haug med egg hvorav tre viser tegn på å vokse, ifølge bbc.com.

Til forskernes store overraskelse har den ekstremt følsomme olmen lagt eggene i et akvarium i den mest trafikkerte delen av Postojna-grotten som får besøk av opp mot en million turister i året.

Olmen er blitt et slags ikon i Slovenia. For flere hundre år siden så de lokale på dem som babydrager.

– Dette er veldig stilig – det er ganske enestående. Men vi er også bekymret for at noe skal gå galt, for eggene er veldig følsomme, sier biolog Primoz Gnezda til bbc.com.

Spiser ekstremt lite

Den danske professoren og zoologen Tobias Wang synes også at eggene er interessante.

– Det er jo noen karismatiske dyr, for de er tilpasset livet i disse hulene hvor de ikke er lys i det hele tatt. Det vil si at de har mistet øynene og ser ingenting.

– De lever også i en konstant lav temperatur på mellom ni og ti grader, sier Wang.

Han jobber på Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet

I Nord-Amerika finnes det andre salamandere som lever under forhold med like lave temperaturer, men olmen skiller seg ut fordi den også lever i miljøer der det nesten ikke er noe føde å få.

Fordi olmen sannsynligvis har et lavt stoffskifte, har den også et lavt energiforbruk. Dette kan være en del av forklaringen på at de er så trege med å reprodusere seg, ifølge Wang.

Slovenerne kaller også olm for «menneskefisk» på grunn av den bleke huden. (Foto: Boštjan Burger/Wikimedia commons.)

Spiser egne ubefruktede egg

I 2013 la en annen av Postojna-grottens olmer egg, men ingen av dem klekket og mange ble spist av andre olmer.

Denne gangen har forskerne tatt forholdsregler. De har lukket morens akvarium for alle andre enn henne selv.

Olmen har en svært velutviklet luktesans som moren bruker til å holde kontroll på hvilke egg som fremdeles lever.

– Fordi mat er så begrenset i dette hulesystemet, spiser hun selv eggene som ikke er befruktet, sier biolog Saso Weldt til bbc.com.

Ingen vet når eggene vil klekke

Olmen har en godt utviklet luktesans som moren bruker for å holde kontroll på hvilke egg som lever. Til gjengjeld har de mistet øynene fordi de er tilpasset livet i bekmørke huler. (Foto: Arne Hodalič/Wikimedia commons.)

Den blinde olmen er et godt eksempel på at evolusjonen tilpasser dyrene til miljøet sitt, mener Tobias Wang. Det blir ekstra tydelig blant dyr som lever i huler.

– Det å miste øynene ser vi også hos dypvannsfisk. Det er noe med at et organ som dyret ikke bruker, tenker vi oss at forsvinner i evolusjonen fordi det koster dyret noe å vedlikeholde det, sier han.

Av samme årsak har olmen også mistet fargen. Den kan nemlig verken se andre dyr eller selv bli sett i hulens mørke.

I Slovenia er biologene spente på å få se en «babydrage», men ingen vet sikkert hvor lang tid det tar før eggene klekker.

– Moren begynte å legge egg 30. januar i år. Hun legger fremdeles ett eller to egg om dagen, og de bruker omtrent 120 dager på å klekke, sier Saso Weldt til bbc.com.

© Videnskab.dk. Oversatt av Marianne Nordahl for forskning.no.

Powered by Labrador CMS