Spør en forsker: Hva bør jeg ikke fôre hunden min med?

Mange hundeeiere vil gjerne skjemme bort kjæledyrene litt ekstra, særlig når restematen fra jula skal fortæres. Men hva tåler egentlig våre firbeinte venner?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Våre firbeinte venner vil så gjerne være med på restematgilde etter jula. Men pass på, du bør ikke la sjokolade, druer eller andre farlige saker ligge framme i snutehøyde. (Foto: Colourbox)

Det er en grunn til at det heter hundeøyne. Alle hundeeiere kjenner de store, runde øynene som dukker opp når steken står på bordet.

Skal de ikke også få lov til å glede seg over julematrestene?

Farlig sjokolade

For å besvare spørsmålet har vi alliert oss med professor Charlotte Reinhard Bjørnvad, som er tilknyttet Institut for Klinisk Veterinær- og Husdyrvidenskab ved Københavns Universitet.

Til daglig jobber hun som dyrlege ved det danske Hospitalet for Mindre Husdyr, og har derfor mye erfaring med hva hundeeierne typisk gjør galt:

– En ting man bør være ekstra oppmerksom på i etterkant av julen er sjokolade. Det ligger ofte svært tilgjengelig i huset, og her ser vi en del forgiftningstilfeller i løpet av jula, forteller hun.

Sjokolade inneholder stoffet theobromin, som finnes naturlig i kakaobønner. Theobromin har en stimulerende effekt på hjertet og hjernen hos både mennesker og hunder, men de firbeinte har en mye lavere terskel for stoffet, forteller professoren.

– Svært høye doser kan også være problematisk for oss mennesker, men hunder blir overstimulert av stoffet og kan få kramper og hjerterytmeforstyrrelser av det. I verste fall kan de dø.

Mørk sjokolade er verst

Det er særlig mørk sjokolade, for eksempel overtrekkssjokolade, som ikke bør ligge framme i snutehøyde. Det inneholder nemlig en høyere dose theobromin og er derfor giftigere for hunder.

Faktisk skal det ikke mer enn ti gram 70 prosents sjokolade per kilo til å skape en sjokoladeforgiftning hos en hund, forteller Charlotte Reinhard Bjørnvad. Noen studier har til og med vist at det ikke skal mer enn tre gram per kilo til.

– Hunder synes sjokolade er veldig godt, og derfor er det virkelig noe man skal være oppmerksom på. Det er imidlertid sjelden folk kommer inn og forteller at de har gitt hunden sjokolade med vilje. De fleste vet at hunder ikke tåler det.

Rosiner og druer

En annen synder som ofte blir liggende i huset i etterkant av jula, og som vi for øvrig godt kan finne på å gi under bordet til den insisterende snuten, er rosiner. Både rosiner og druer fører til problemer for hundene, forteller Bjørnvad.

Det merkelige ved det er at det ikke er noen som vet hvorfor det er farlig for hunder. Eller hvor store mengder som skal til. 

– Noen rapporter sier at svært små mengder kan gi symptomer innen 24 timer, med oppkast og diaré. Men det gjelder på ingen måte alle. For noen skal det bare en liten mengde til, mens andre tåler mer, sier Bjørnvad.

– Og så er det noen hunder som kan spise det uten at det skjer noe som helst.

Kan skyldes sprøytegift

Noen hunder kan få alvorlige reaksjoner på rosiner og druer. Innen 48 timer kan hunden få akutt nyresvikt, altså at nyrene slutter å filtrere blodet.

Det er viktig at man får hunden på sykehus hvis den begynner å vise tegn på en slik forgiftning, forteller Bjørnvad. Her kan dyrlegene forsøke å sette i gang nyrene igjen.

– Vi vet ikke hvorfor bare noen hunder tåler det. Kanskje er det noen som er genetisk disponert. Kanskje henger det sammen med de sprøytegiftene som har blitt brukt på frukten. Uansett bør vi holde det langt unna hundene, sier Bjørnvad.

Løk og hvitløk

En tredje matvare som kan gi store konsekvenser, er løk og hvitløk.

– Det er ikke så mange som vet at det kan være farlig. Løk og hvitløk inneholder et stoff som ødelegger hundens røde blodlegemer. Og det går ganske raskt. En hund som har spist løk, kan lide av blodtap allerede dagen etter, forteller professoren.

Symptomene på en løkforgiftning er at hunden begynner å puste tungt og blir slapp. Den får typisk også bleke slimhinner, noe du kan se inne i munnen, i nesen eller i øynene.

– Hvis hunden din plutselig ikke vil bli med ut på tur og samtidig står og puster tungt uten noen grunn, så bør du ringe til en dyrlege.

Fettrike rester

Det kan være nærliggende å gi noen rester av julemiddagen til hunden, men det er også en veldig dårlig idé, advarer Charlotte Reinhard Bjørnvad.

– Hunder tåler ikke store endringer i dietten. De får økt risiko for diaré og akutt magebetennelse hvis de får noe de ikke er vant til. Et slik julemåltid svarer til en tur til India for oss andre.

Det kan gi hunden økt risiko for å utvikle betennelse i bukspyttkjertelen. I «beste» fall fører det til vondt i magen, i verste fall kan de gå inn i en sjokklignende tilstand.

Bukspyttkjertelen frigjør normalt alle de enzymene vi trenger til å bryte ned maten vår, men når den blir betent, aktiveres enzymene allerede inne i kjertelen, slik at den brytes ned.

I alvorlige tilfeller kan vevet omkring kjertelen også ta skade.

– Det er store variasjoner mellom hunder når det gjelder hvor mye de tåler, men det beste er å ikke gi dem fettrik mat, sier Bjørnvad.

Hva kan vi gi?

Når alt det er sagt, må professoren likevel krype til korset. Hun er nemlig selv hundeeier og vet hvor overbevisende «hundeøyne» kan være når vi andre sitter der og mesker oss med rester etter julematen.

– Jeg ser ikke noe galt i å gi hunden litt rester, så lenge man holder seg til kjøttet og unngår de fettholdige produktene. Litt kylling og kokte poteter kan de for eksempel godt tåle, sier hun.

– Det er jo hyggelig hvis man har noen små rutiner med at den får litt godbiter i forbindelse med at man står og lager mat.

Generelt bør man imidlertid holde seg til hundematen, avslutter hun. Da er man sikker på at hunden får de vitaminene og mineralene den skal ha. Og så er julefreden reddet.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS