Maur bruker «Facebook» til å dele informasjon

Forskere har funnet amerikansk maur som har mellom 10 og 100 «venner», og sprer informasjon til dem gjennom antennene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskerne sammenligner maurens kommunikasjonsnettverk med menneskenes sosiale medier. (Illustrasjon: E. W. Robinson(redigert))

I samarbeid med:


 

De maurene som har flest venner fungerer som en slags informasjonskoordinator, skriver vitenskapsmagasinet ScienceNOW.

– Dette mønsteret ligner veldig på måten mennesker deler informasjon på sosiale nettverk som Facebook, sier forsker Noa Pinter-Wollman ved Stanford Universitetet i Palo Alto i California.

Tusenvis av treff

Alle maur sender ut kjemiske stoffer for å informere omverdenen om hva som skjer. Stoffene blir spredd ved at de gnir antennene mot det ytre skallet på andre maur.

Pinter-Wollman og de andre forskerne i gruppa hennes har studert røde amerikanske maur (Pogonomyrmex barbatus).

De har funnet ut at maurene «logger seg på Facebook» tidlig om morgenen. Da stikker patruljemaurene ut av tua for å speide etter fiender. Hvis de fleste kommer tilbake, sender de ut signaler om at det er trygt å dra ut på jakt etter mat.

– De kjemiske stoffene de bruker til å sende signalene kan gi mye informasjon. Blant annet hvor de har vært og hva slags mat de har funnet, sier Pinter-Wollman.

I laboratoriet ved universitetet bygde forskerne et lite område som skulle ligne på inngangspartiet til maurtua. Ved å bruke et videokamera greide de å registrere at det var 4628 treff mellom maurene der.

– De fleste maurene kommuniserte med rundt 40 andre, men omtrent ti prosent hadde over 100 kontakter, skriver forskerne i vitenskapsmagasinet Journal of the Royal Society Interface.

– Ligner på Facebook

Pinter-Wollman sier de deler informasjon på samme måte som mennesker deler ting på Facebook.

– De fleste Facebook-brukerne har relativt få venner, men en liten gruppe har tusenvis av venner og fungerer som informasjonsdelere. Med en gang de skriver noe, vil veldig mange se det, sier hun.

Forsøkene deres viser at informasjonsflyten også er best når noen få maur fungerer som informasjonsdelere.

– Da vil kolonien raskere kunne reagere på trusler fra inntrengere, sier Pinter-Wollman.

Hun sier det er viktig å forstå de sosiale nettverkene for å forstå maurenes oppførsel.

– Maur vil bestemme seg for å lagre mat, passe på larvene eller gjemme seg fra fiender basert på hvor ofte de kommuniserer med andre maur.

Maur kan også få «virus»

– Disse resultatene speiler det vi vet om sosial kontakt mellom mennesker, sier forsker Melanie Moses, ved New Mexicouniverisitetet i i Albuquerque.

Men i likhet med de fleste smarte systemer fins det også negative konsekvenser. I lignende studier med bier, har forskere funnet ut at den sosiale kontakten også kan spre sykdommer.

Og desto mer effektivt kommunikasjonssystemet er, jo raskere kan viruset spre seg.

Powered by Labrador CMS