SPØR EN FORSKER: Fugler kan fly svært raskt, men hvor høyt kan de egentlig komme?
JensUrthjournalist, videnskab.dk
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Svarttroster er som regel godt fornøyd med å sitte på hustak og synge.
Jo høyere de sitter, jo større er sjansen for å få suksess med hunnene. Men hva hvis det en dag var en svarttrost som fikk øye på månen, og tenkte «hvis jeg bare kunne komme meg opp der, kan jeg få alle hunnene»?
Leser John Rasmussen har undret seg:
– Er det noen begrensning på hvor høyt fugler kan fly?
Godt spørsmål. Vi tok det videre til Jon Fjeldså, professor ved Statens Naturhistoriske Museum i Danmark.
Han har en bred ekspertise innen ornitologi, og fokuserer særlig på fuglenes evolusjon.
– Ved Himalaya har man sett gjess fly i 10 000 meters høyde. Normalt flyr de gjennom de lavere fjellpassene, men man har også sett dem helt oppe i høyden, sier han.
De fleste fuglene flyr ikke høyere enn 150 meter, men det endrer seg når de legger ut på trekk.
Disse reisene starter som regel i en høyde på 1 500 meter, og det ser ut til at den høyden langsomt stiger jo lengre de flyr, slik at de til slutt finnes i en høyde på 6 000 meter.
Teorien er at fuglene flyr høyere oppe i den kalde luften for å unngå å bli dehydrert i den varmere luften lavere nede.
Gåsedun holder på varmen
Oksygeninnholdet i luften blir mindre, jo lengre man kommer opp. Men har det betydning for hvor høyt fuglene kan komme opp og fremdeles trekke pusten?
– Hos mennesker er det oksygenbalansen som setter grensen. Fugler har et langt bedre åndedrettssystem enn mennesker, og det betyr at de kan tåle det tynnere oksygenet som er i den høyden, sier Fjeldså.
Fuglenes åndedrettssystem er bedre, men det som setter begrensningen for fuglene, er temperaturen. Jo høyere du kommer, jo kaldere blir luften.
Temperaturen i 10 000 meters høyde er 50 kuldegrader. Gjessenes dun gjør at de kan holde ut de ekstreme temperaturene, og størrelsen gjør at man kan se dem fra fly.
Gribber har verdensrekorden
Etter å ha lest artikkelen supplerer Mogens Trolle, zoolog ved Zoologisk Museum, at det er gribber som kommer aller høyest.
Annonse
På utkikk etter mat flyr de afrikanske gribbene normalt i 200-500 meters høyde, men når de skal reise lengre avstander, kan de nå opp i langt tynnere luftlag. Så høyt at det er gribbene som har verdensrekorden i høydeflyvning blant fugler.
– En skjellgribb ble truffet av et passasjerfly over Elfenbenskysten i 1973 i ikke mindre enn 11 300 meters høyde. I tillegg til at temperaturen i denne høyden er omkring minus 50 grader, er det neste ikke noe oksygen.
– Undersøkelser av blodet hos skjellgribber og munkegribber har vist at de har en spesiell type hemoglobin, det oksygentransporterende proteinet i blodet, som gjør at de kan overleve det lave lufttrykket, forteller han.