Annonse

Fant veien med jordbakterier

Mus som får en dose jordbakterier i maten sin, er bedre til å finne veien enn artsfrendene sine. Det viser en ny amerikansk studie.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox)

Skitt og lort gir kjappere mus, viser forsøk som er gjennomført av mikrobiologen Dorothy Matthews fra Sage Colleges i den amerikanske staten New York.

Mus som ble fôret med peanøttsmør som var forurenset med jordbakterier, viste seg å være langt bedre til å finne veien i forhold til artsfrender som ikke fikk disse bakteriene.

Peanøttsmøret ble gitt til musene som en belønning hver gang de hadde funnet veien gjennom en labyrint. 

Hvis forskerne blandet peanøttsmøret opp med litt jordbakterier av typen Mycobacterium vaccae, fant de at musene fant vei dobbelt så raskt.

Det tyder på at jordbakteriene hadde en gunstig effekt på musenes evne til å tenke.

Styrker orienteringsevnen

(Foto: Colourbox)

Teorien ble styrket av at de bakteriespisende musene fortsatte med å løpe gjennom labyrinten raskere enn de andre, og det var en målbar effekt i fire uker etter at musene hadde fått den siste dosen bakterier.

Noe tyder på at bakteriene aktiverer små klynger av nevroner i et område av hjernestammen som heter «den dorsale Raphe-kjernen».

Disse nevronene er koblet til forskjellige områder i hjernen som regulerer dyrenes atferd og humør og gjør dem mer fokuserte.

Bakteriene ser nemlig ut til å stimulere hjernesenteret hippocampus, som gjør oss i stand til å lære nye ting og som styrer evnen vår til å orientere oss.

Samtidig gjør bakteriene musene mer aktive og nysgjerrige og mindre redde, slik at de blir mer fokuserte på å finne vei gjennom labyrinten.

Forsøket sier imidlertid ikke noe om menneskers hjerner vil kunne få glede av litt jordbakterier.

Resultatene av museforsøkene ble lagt fram på en stor internasjonal konferanse, Annual Meeting of the American Society for Microbiology i San Diego, California.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Lenke:

Annual Meeting of the American Society for Microbiology 

Powered by Labrador CMS