”Løve! Tulla..” Antilopehunnen tror at hannen kommer henne til unnsetning – i virkeligheten er ropet en falsk alarm, som øker sjansen for en runde i bingen, ifølge studie.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er topiantilopen, Damaliscus lunatus, i Masai Mara National Reserve i Kenya, som forskerne nå beskylder for å ty til løgn i kampen om å føre genene videre.
Mye tyder på at topiene har et velfungerende varselsystem, hvor de utstøter et kraftig snøft og retter blikket mot en potensiell trussel, som for eksempel en løve, for å advare flokken.
Det er nettopp tilliten til dette systemet noen hanner ser ut til å utnytte for lure hunnene til å holde seg i innenfor pareavstand litt lenger, ifølge den nye studien.
Når en fruktbar hunn er i ferd med å forlate territoriet, snøfter hannen ut en advarsel og stirrer mot en oppdiktet fiende i horisonten hun beveger seg mot - hunnen utsetter dermed avreisen.
- Løgnen er så blank at det er morsomt, sier atferdsøkolog Jacob Bro-Jørgensen ved University of Liverpool til nettmagasinet Livescience.
Hunnene løper sexmaraton
Bro-Jørgensen har, sammen med fagfelle Wiline Pangle ved Michigan State University, observert topienes atferd siden 1998.
Man kan kanskje si at målet helliger middelet når topihannen anser det for nødvendig å dra en løgn i paringskampen, framfor å prøve seg på smiger og sexy framtoning.
Ofte er hunnen nemlig bare i stand til å unnfange én eneste dag i året, i den halvannen måned lange paringstiden, ifølge forskerne.
Den ene dagen blir derfor temmelig hektisk for henne - hun besøker opptil ti hannterritorier, og parer seg med omtrent like mange ganger, før futten går ut av eggstokkene.
Det er i tilfellene hvor en hunn nettopp den dagen er i ferd med å forlate en hanns territorium, at han trer inn i de uetterretteliges rekker, ifølge studien.
Stress-paring
Topienes sexliv kan være stressende for begge parter, ifølge en tidligere studie Bro-Jørgensen publiserte i tidsskriftet Current Biology i 2007.
Funnene her tyder på at hunnene langt fra er passive mottakere av kurtise, men at de må konkurrere om hannenes gunst.
Studien refererer til observasjoner av topihunner som er så ivrige etter å pare seg, at de hopper på hanner som allerede er i gang med å bedekke andre dagsfruktbare hunner, ifølge Livescience.
Pangle og Bro-Jørgensen skal etter planen utdype funnene om de snedige hannenes falske alarmsnøft i julinummeret av tidsskriftet American Naturalist.
—
Annonse
Topiantilopene har kanskje ikke hørt historien om han som ropte ulv..