Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er ikke første gangen vi hører at våre langarmede slektninger i dyreverden bruker redskaper i hverdagen.
Det finnes faktisk flere eksempler på at de store apene bruker pinner og steiner til å pelle ut larver av trestammer, knekke nøtter eller måle dybden i vann.
Men sjimpansene ved Fongoli i Senegal har lagt seg til en vane som ingen før har sett maken til. Apene finner seg passende pinner som de lager spisse spyd av. Så hogger de våpnene inn i hule trær, der de tror at det kan skjule seg små primater som kalles bushbabyer.
Dette er aller første gang noen har sett andre enn mennesker bruke redskaper for å jakte på pattedyr, skriver Jill D. Pruetz, fra Iowa State University og Paco Bertolani fra University of Cambridge.
Lagde spisse våpen
Forskerne var vitne til 22 ulike forsøk på spydjakt, og produksjonen av hele 26 ulike spyd. Det foregikk på omtrent følgende måte:
Først fant sjimpansene et hult tre hvor det var sjanser for å finne sovende bushbabyer. Så leitet de opp ei passende grein på et tre i nærheten. Greina ble knekt av og behørig kvistet, og i halvparten av tilfellene ble tuppen spisset som et spyd.
Dermed var alt klart til et realt jaktforsøk. Det gikk ut på stikke spydet ned i hullet i treet, og hakke løs.
De gjentatte stikkene tyder på at tanken ikke bare var å skremme opp de stakkars dyra, men derimot å uskadeliggjøre dem nede i hullet sitt. Det er i så fall ikke så dumt, i og med at bushbabyene er kjappe på foten og fort kunne kommet seg unna.
Etterpå brøt sjimpansene opp treverket rundt hullene, for å sjekke om det hadde blitt noen fangst. Som oftest endte forsøket i skuffelse, men forskerne så også et vellykket jaktforsøk.
Gammel teknologi
Et av de interessante trekkene ved den spesielle jakta, var at det var hunnsjimpansene og umodne ungdyr som engasjerte seg mest. Hannapene som vanligvis jakter, var ikke så interesserte.
Det kan i så fall støtte en hypotese om at nettopp våre kvinnelige forfedre spilte en viktig rolle i utviklinga av tidlig teknologi, mener forskerne.
Referanse:
Jill D. Pruetz & Paco Bertolani, Savanna Chimpanzees, Pan troglodytes verus, Hunt with Tools, Current Biology 17, 1-6, 6. mars 2007.