Fant knøttliten, 300.000 år gammel katt i Kina
Dypt inne i en kinesisk grotte har forskere funnet et fossil av en nyoppdaget katteart.

Kattefossilet ble funnet i Hualongdong-grotten i Kina. Katten har fått det latinske navnet Prionailurus kurteni, skriver Live Science.
Fossilet fra den utdødde arten kan være så mye som 300.000 år gammelt, ifølge forskerne. Den var mindre eller på størrelse med de aller minste kattene som lever i dag, anslår de.
Mest lest
Kunne fått plass i en hånd
Katten var ikke større enn at den kunne ha ligget i en håndflate, skriver BBC Wildlife.
Fossilet forskerne fant, er en forsteinet del av kattens underkjevebein. Det hadde fortsatt to tenner i seg.
Studien er publisert i tidsskriftet Annales Zoologici Fennici.

Prionailurus er en slekt innenfor kattefamilien og består av en rekke leopardlignende asiatiske villkatter som fortsatt finnes i Sør-Asia.
De fleste leopardkattene som lever i dag, er på størrelse med huskatter. De er i snitt 70 centimeter lange og to kilo tunge, ifølge Live Science.
Ut fra fossilet anslår forskerne at den eldgamle katten var mye mindre enn dette.
De minste kattene som lever i dag
– Den er sammenlignbar med den minste nålevende katten, på omtrent ett kilo, forteller studiens hovedforfatter, Oigao Jiangzuo til Live Science. Han forsker på forhistoriske pattedyr ved det kinesiske vitenskapsakademiet (CAS).
De minste katteartene som lever i dag, er svattfotkatten, som blir 25 til 52 centimeter lang, og rustflekkatten, som kan bli 35 til 48 centimeter lang.
Den nyoppdagede katten var trolig mellom 35 og 50 centimeter lang, anslår Jiangzuo.
Rustflekkattene veier mellom 1,1 kilo og 1,4 kilo. Det er sannsynlig at den lille kattearten fra Kina veide enda mindre, ifølge forskeren.
© Videnskab.dk. Oversatt av Trine Andreassen for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.
LES OGSÅ


Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?
Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.