Den brune rotten lever i kloakk over hele verden. Men hva lever den av der nede? (Foto: Erni / Shutterstock / NTB scanpix)

Spiser kloakkrotter avføring?

Kloakkrotter lever i møkk, men spiser de den også?

Fakta om kloakkrotter

  • Brun rotte (Rattus norvegicus) også kjent som kloakkrotte.
  • Kroppslengden er 21–29 centimeter. Veier normalt 200–250 gram, men kan i noen tilfeller komme over 500 gram.
  • Den brune rotten er det eneste pattedyret som lever i kloakksystem.
  • Den er utbredt over hele verden og også over stort sett hele Danmark med unntak av noen få øyer.
  • Den brune rotten stammer sannsynligvis fra Asia.
  • Den kom til Danmark på 1700-tallet.

Kilde: Den Store Danske og Naturhistorisk Museum

Forårsaker store skader

Rotter betegnes som skadedyr. Før i tiden var de særlig forbundet med spredning av sykdommer. Nå er det særlig materielle skader som er det store problemet.

Rotter gnager på alt. De har sterke tenner og liker å bruke dem. Hvis de kommer inn i hus, kan de gjøre stor skade på installasjoner og til og med betong. De kan også forårsake branner når de gnager på elektriske installasjoner.

Risikoen for smittespredning via rotter er likevel viktig for matvarebransjen og medisinbransjen.

Kilde: Kåre Press-Kristensen og Jens Lodal

Rotter lever i kloakk. I kloakk som er fylt med avføring fra mennesker. Men hva gjør de der nede?

En av våre lesere har undret seg over hva rotter lever av. Spiser de avføring? Og er det næring nok i det?

Han spør: «Min rørlegger hevder at kloakkrotter lever av avføring. Kan det virkelig stemme? Det kan ikke være mye næring i det, siden det har vært gjennom den menneskelige tarmen. Siden rotter formerer seg raskt, er pattedyr og leverer ren melk til sine unger, må i hvert fall hunnene spise annet – men hva?»

Vi har spurt skadedyrkonsulent Jens Lodal, som har studert rotter i over 30 år ved det tidligere Skadedyrlaboratoriet ved Aarhus Universitet, og miljøingeniør Kåre Press-Kristensen, konsulent ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og seniorkonsulent i PKP Regnvandsteknik.

Har masse energi

Både Jens Lodal og Kåre Press-Kristensen bekrefter at rotter spiser menneskelig avføring.

– Det er jo ikke så mye annet i kloakken. Det er avføring, og noe kjøkkenavfall. Det spiser de selvfølgelig også, sier Press-Kristensen.

Å spise avføring er ikke uvanlig i dyrenes verden. Fugler gjør det. Kaniner gjør det. Hunder gjør det. Avføring inneholder nemlig mange næringsstoffer.

– Det er ganske mye næring i avføringen. Vi tar de ut det vi trenger. Det vi ikke trenger, kommer ut igjen, sier Jens Lodal.

Dermed er det resterende tilgjengelige for andre.

Press-Kristensen bekrefter dette:

– Det er alltid noe igjen som kan utnyttes. Og rottene kan utnytte noen ting vi ikke kan utnytte.

Rotter er altetende

Kloakkrotter kommer ofte opp til overflaten for å finne mat. Det er ikke alltid nok næring i den maten de finner i kloakken. (Foto: Chanawat Phadwichit / Shutterstock / NTB scanpix)

Rotter spiser alt de finner, i motsetning til andre gnagere, som mus og kaniner, som helst spiser planter.

– En rotte har ikke samme oppfatning som oss av hva som er ekkelt. Men som med alle andre dyr er det noen ting de liker bedre. De er spesielt glade i kornprodukter, olje og fett. Og det finnes i menneskeavføring, forteller Lodal.

Og menneskets varierte kost innebærer at rotten kan få nærmest alle næringsbehovene stilt gjennom avføringen i kloakken.

– Hvis rotten skulle ha behov for – eller lyst på – noe annet, kan de komme opp til overflaten. Men det nok næringsstoffer – inkludert mineraler og mye annet – i avføring til at rotta ikke trenger å gjøre det, sier Lodal.

Ikke nødvendigvis farlig

Men blir de ikke syke av å spise avføring?

Nei, ikke nødvendigvis. Det er ikke farlig å spise avføring fra en frisk person. Heller ikke for mennesker, ifølge Lodal og Press-Kristensen.

Men avføring kan overføre sykdommer, skadelige bakterier og parasitter. Men fordi vi mennesker generelt er relativt friske, så er avføringen i kloakken ikke spesielt farlig.

Dessuten er rotter flinke til å unngå ting de blir syke av. De smaker på alt, og de husker ting de blir dårlige av, forteller Lodal.

– Rotten tar en bitte liten bit og smaker. Hvis den ikke blir syk, kan den komme tilbake og spise. Og rotten har en evne til å assosiere mat og effekt. Hvis den blir syk innen seks–syv timer, så unngår den det som har gjort den syk, sier han.

Nettopp derfor er det også vanskelig å skade rotter med hurtigvirkende gift. De lærer rett og slett å unngå det. Derfor bruker skadedyrbekjempere gift som først gir symptomer etter flere dager.

Kloakken er et knallhardt miljø

Den brune rotten er den mest utbredte rottearten i Danmark. Før i tiden var husrotten dominerende, men da den brune rotten kom til landet på 1700-tallet, utkonkurrerte den raskt husrotten. (Foto: anatolypareev / Shutterstock / NTB scanpix)

Men hvorfor så slå ned seg i kloakken?

Det er visse fordeler med det, forteller ekspertene. Det er nemlig ingen fiender der, og det er massevis av mat i form av nettopp avføring og kjøkkenavfall.

– Rotter er utrolig flinke til å tilpasse seg. De er flinke til å svømme, kan klatre på nærmest loddrette flater og komme gjennom veldig små åpninger. De passer godt til miljøet nede i kloakken, sier Press-Kristensen.

Rotter er også det eneste pattedyret som kan leve i kloakken, sier Lodal. Det er nemlig et veldig hardt miljø, med mange bakterier, sykdommer og parasitter. Men nettopp derfor er helsetilstanden blant kloakkrotter også ganske høy, sier Lodal. Kloakken er nemlig ikke for de svake.

– Kloakken er så krevende at man må være sunn og sterk for å overleve. Så snart som man blir svak, dør man. Så de rottene som er der nede, har en rimelig god helsetilstand, sier han.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS