Verdens største pliosaur limes sammen

Til helgen kan du få et glimt av verdenshistoriens kanskje største rovdyr, en ny art pliosaur gravd ut på Svalbard sommeren 2007.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Knoklene merket rødt ble gravd fram sommeren 2007. Alle illustrasjoner: Tor Sponga. © Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo"




Etter 1100 timers arbeid og 35 liter lim er dyrets tre meter lange luffe ferdig konservert og kan vises fram. Hele dyret målte antagelig 15 meter.

De 150 millioner år gamle restene av den aller største kjente pliosaur limes nå sammen på Naturhistorisk museum i Oslo. Skjelettet ble funnet på Svalbard i 2006 og gravd ut i 2007.

Luffen vises fram

I august 2007 gravde ekspedisjonen “Øglegraverne 2007” ut et skulderblad, en nesten komplett framluffe og et titalls ryggvirvler av en art pliosaur hittil ukjent for vitenskapen.

Snuten og noen andre deler av skallen ble innsamlet fra overflaten i 2006. Luffen er nå ferdig konservert og kan vises fram for publikum for første gang.

Overarmsbeinet og flere av de andre knoklene ser annerledes ut enn hos de kjente slektningene Pliosaurus, Liopleurodon og Kronosaurus. Kronosaurus er ofte regnet som den største av pliosaurene, men overarmsbeinet fra Svalbard er en hel meter langt, det lengste noen sinne funnet.

Dyret fra Svalbard innehar dermed nå tittelen “verdens største pliosaur.” Det var antagelig hele 15 meter langt.

"Det fantes ikke hval på pliosaurus' tid, men her ser vi den sammenliknet med det største dyr som noensinne har eksistert, blåhvalen, og vår tids største rovdyr, spekkhoggeren. © Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo"


 

Nye utgravninger til sommeren

Den nye kjempeøglen ble funnet ved Knorringfjellet, hvor det til nå er funnet 40 skjeletter av forskjellige marine reptiler. De fleste er rester etter mindre svaneøgler og fiskeøgler.

Bare to av skjelettene er fra den nye monsterarten. Skjellett nummer to vil bli gravd ut sommeren 2008.

Skjelett nummer en er under bearbeidelse og vil bli vitenskapelig beskrevet som en del av doktorgraden til Espen M. Knutsen ved Naturhistorisk museum.

Det betyr at fossilet ikke er utstilt permanent på museet, men søndag 2. mars vil det være en Øgledag med visning av fossilene for første gang og også aktiviteter for barn og foredrag med bilder fra ekspedisjonen.

"Den nye arten er tidenes største pliosaur. © Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo"



Les mer:

Om utgravningene på nettsidene til Naturhistorisk museum.

Powered by Labrador CMS