Denne artikkelen er produsert og finansiert av Nord universitet - les mer.
Forskerne Courtney Waugh (til venstre) og Helena Costa bruker droner når de skal samle inn de viktige prøvene fra hvalens pust og snørr.(Foto: Thomas Jergel / Camerat)
Hvalens pust og snørr blir samlet inn med droner
Metoden gjør at forskerne unngår å forstyrre de enorme skapningene.
Forskere ved Nord universitet har tatt i bruk en spesiell og svært dyrevennlig metode for å få tatt sine prøver av hvalers utpust. Nemlig: droner.
En av metodene de bruker, er såkalt utåndingsprøvetaking med drone. Da fører de dronen gjennom strålen av luft som hvalen blåser ut når den kommer opp til overflaten for å puste.
Metoden gjør at forskerne unngår å forstyrre de enorme skapningene. På denne dyrevennlige måten får de samlet inn viktige prøver for videre analyser.
Ved å bruke droner slipper forskerne å forstyrre hvalene nevneverdig i feltarbeidet.(Foto: Thomas Jergel / Camerat)
Kartlegger framtidas hvalhelse
Ifølge Gomes Costa vil de innsamlede prøvene gi dem tilgang til viktig materiale for videre analyser, som hormoner, proteiner, sykdomsfremmende faktorer og DNA.
I tillegg vil de få tilgang til forskjellige biomarkører som de kan bruke til å få vite mer om hvert enkelt individ.
Biomarkører er stoffer eller molekyler som kan måles eller påvises i en kropp eller celle, og som forteller noe om en underliggende tilstand.
– Dette vil hjelpe oss til å forstå hvordan disse artene vil respondere på det stadig økende trykket i de marine og arktiske økosystemene i framtida, sier Costa.
Courtney Waugh og Helena Costa opplever stor interesse fra både media og andre rundt forskningsprosjektet.(Foto: Thomas Jergel / Camerat)
SeaWorld i Australia
Nå vekker forskningsprosjektet internasjonal oppsikt. Tidligere i høst ble forskerne Helena Costa og Courtney Waugh kontaktet av et tv-team i Australia.
De jobber med en omfattende naturdokumentar om parken SeaWorld lokalisert ved Australias gullkyst og ønsker å vie ett av de ti programmene til forskningsprosjektet.
– SeaWorld i Australia skiller seg veldig ut fra de andre SeaWorld-parkene som ligger i USA. SeaWorld i Australia investerer nemlig mye tid og ressurser til forskning og dyrevelferd, og denne dokumentaren vil i stor grad handle om nettopp dette. At de ønsker å inkludere vårt forskningsprosjekt i denne serien, er en stor ære for oss, sier Courtney Waugh.
– Det at vi utvikler en ny biomarkør for helse som kan bli brukt både på ville dyr og på dyr som holdes i fangenskap, gjør prosjektet vårt ekstra interessant for SeaWorld, sier Gomes Costa.
Aktuell metode også for dyr i fangenskap
Hun forteller at deres verktøy vil være til stor hjelp i arbeidet med å kartlegge den fremtidige helsen også til delfiner i SeaWorld-parkene.
Det gjør også at hvaler og delfiner som er i fangenskap i parker som SeaWorld, kan spille en viktig rolle også overfor sine ville slektninger i naturen.
Begge de to forskerne setter stor pris på den store interessen de blir møtt med av andre forskere, media og folk flest.
– Ettersom vi selv er lidenskapelig opptatt av dette, er det både spennende og hyggelig å få mulighet til å fortelle andre om det, sier Helena Costa.
Annonse
Hør Helena Costa fortelle om metoden de bruker i videoen under her: