Forskerne finner at dyrene her vil kunne bevege seg friere, ha bedre tilgang på mat og dermed bli mer levedyktige. De forventer også at disse dyrene vil klare å få flere unger.
Likevel finnes det ulemper med mildere vintre.
Det er vanskelig å si hva som veier tyngst på sikt, skriver forskerne i den vitenskapelige artikkelen.
Varmestress og parasitter
De tror at hjortedyr på kalde steder kan få problemer om snøen smelter og danner et islag. Det kan for eksempel gjøre maten utilgjengelig. Det kan ramme reinsdyr som spiser lav på bakken.
De finner også at varme og tørre somre kan forårsake varmestress og parasitter. De mener at hjortedyrenes toleranse blir dårligere, og at de over tid vil trekke nordover.
Annonse
Det skjer faktisk allerede, skriver forskerne. Det kan økolog Stein Joar Hegland ved Høgskulen på Vestlandet bekrefte.
Elgen taper i Sør-Norge
– Denne store studien bekrefter det som har vært inntrykket i Norge, sier Hegland til forskning.no. Han forsker blant annet på hjortevilt og kjenner til studien.
– Vi ser tydelig at hjort og rådyr klarer seg ganske bra. Disse er mer sørlige arter og har kanskje en bedre tilpasning til at klimaet er varmere.
For elg og villrein er det annerledes.
– Elgen ser ut til å tape sør i Norge, men klarer seg litt bedre enn før i nord.
Elgbestanden sør i Norge er blitt noe redusert, og elgenes tilstand ser ut til å være dårligere enn før, sier Hegland.
Tilpasser seg klimaet gjennom året
– Det er ikke lett alltid å finne ut akkurat årsaken til det som foregår. Ofte er det flere ting som henger sammen.
Hegland forteller at også villreinen er utsatt, i utgangspunktet av helt andre grunner enn klimaendringer. Den taper når naturen blir delt opp av mennesker.
– Alle dyr som flytter seg driver med klimatilpasning gjennom sesongene. De kan bevege seg over større områder avhengig av hvordan klimaet endrer seg.
For eksempel gjør bygging av nye veier at dyrene ikke får beveget seg fritt i landskapet på samme måte, forklarer Hegland.
Annonse
Vokser om sommeren - hvordan er kvaliteten på maten?
Et varmere klima med større risiko for parasitter og sykdom kan sånn sett være dråpen i begeret, forklarer Hegland.
At maten havner under isen kan være et problem hvis klimaet blir varmere. Men det kan også gå utover dem sommerstid – beitedyr som de er.
– Om sommeren vokser de fleste kalvene, forklarer Hegland. Hvis kvaliteten på maten deres ikke henger sammen med timingen for når de får kalver, kan det skape en negativ virkning.