Det kan til og med være en dødelig dose bare i blodet til behandlede dyr, sier forskeren.
– Mygg som stikker behandlede dyr, kan dø av det.
Finnes ikke god statistikk
Joner og kollegaer ved Nibio har prøvd å lage en oversikt over hvor mye parasittmidler som brukes i Norge. Det var ikke lett, sier han.
For antibiotika er det et overvåkningsprogram der det registreres bruk til både mennesker og dyr.
For parasittmidler blir det ikke samlet inn på samme måte.
Statistikken forskerne lagde, viser bruken av tre typer midler som virker mot innvollsorm og utvendige parasitter som flått og lus.
Annonse
Tallene kom fra Veterinært Legemiddelregister. For midlene de undersøkte, ble mest brukt til sau og hest.
Mye gis forebyggende
Over halvparten av parasittmidlene ble gitt forebyggende. Det var altså ikke påvist at dyrene hadde parasittene de fikk behandling for.
– Det er mye behandling som gis ved en ganske dårlig vurdering av behov, både for kjæledyr, hest og husdyr. Det går litt på autopilot, sier Joner.
En spørreundersøkelse blant sauebønder fra 2021 viste at elleve prosent tok avføringsprøver i forkant for å vurdere om dyret trengte behandling.
Joner understreker samtidig at dyrene kan få store plager hvis de ikke behandles når de trenger det.
Flere av parasittmidlene gis som en dose i munnen. Stoffene skilles ut av kroppen etter noen dager. Det er bare disse dagene at møkka de sprer, kan skade insekter.
En annen type behandling kalles bolus. Det gis til kviger som går på beite for første gang. Da skilles det ut en dose hver tredje uke gjennom sommersesongen.
Det ble brukt mest parasittmidler til sau og hest i undersøkelsen fra Nibio.(Foto: Joan Vadell / Shutterstock / NTB)
Gjødselbiller og spretthaler
Det er gjort studier i Skandinavia av hvordan småkryp påvirkes av parasittmidler, sier Joner og viser til flere studier (se nederst).
– Der ser man ganske kraftige effekter, særlig på gjødsel-levde organismer, slik som gjødselbiller. Gjødselfluer legger barna sine i denne giftpølen, sier Joner.
I Norge er omtrent halvparten av artene av gjødselbiller truet.
Annonse
– De som lever på kulturmark, går mest tilbake. Det kan tyde på at parasittmidler har en påvirkning.
Andre organismer som påvirkes, er midd, spretthaler, rundormer og encellede organismer.
– Det er effekter på nærmest hele næringskjeden i jord.
– Dette er de samme midlene som er blitt forbudt i landbruket fordi de er så persistente og skadelige for de minste organismene, sier Bakke.
Flåttmiddel dryppes i nakken og sprer seg i fettlaget på huden.
Om hunden ligger i sengen, kan stoffene komme på sengetøyet. Når du vasker sengetøyet eller dusjer hunden, havner det flåttmiddel i avløpsvann.
– Sau og storfe behandles også med midler som helles på huden, sier Bakke.
Midlene blir kanskje gnidd av i gresset og havner i naturen
Bakke sier at vi kanskje bør tenke på om det er nødvendig at alle hunder og katter behandles for flått.
– Hvor mye flått er det på ulike steder i Norge? Trenger de noe som virker hele året? Mye bruk skyldes nok at eiere har en vond følelse for parasitter.
– Skal ikke behandle mer enn nødvendig
Inger Sofie Hamnes er veterinær og seniorforsker ved Veterinærinstituttet. Hun jobber med diagnostikk av parasitter hos dyr.
Hamnes synes det høres rimelig ut at parasittmidler har effekt på skapninger som lever på og under møkk, og at stoffene kan binde seg til partikler og fortsette ut i vann.
– Mantraet er at man ikke skal behandle mer enn nødvendig og at man fortrinnsvis skal behandle etter et prøveresultat, med et så smalspektret preparat som mulig.
Her kan vi bli bedre, sier Hamnes.
Noen ganger er det likevel nødvendig å gi parasittmiddel forebyggende.
– Kanskje vet du at om du ikke behandler, går det tre uker, så blir lammene syke og stryker med. Det er ikke dermed sagt du skal fortsette med samme rutine for alltid.
Kommer an på livsførselen
Det er noen unntak fra anbefalingen om å ta prøver først. Kattunger og valper er for eksempel ofte infisert med en type rundorm fra melken til moren og bør behandles som unge.
Voksne katter og hunder skal behandles etter behov.
– Det er mange hunder og katter som ikke har et stort behov.
Det kommer an på livsførselen, sier Hamnes. En hund som er mye løs ute, vil kanskje komme i kontakt med smitte, men ikke en innekatt.
– Hvis man ser på mengden avføring med parasittmidler som blir lagt igjen på jord, så er kanskje ikke hund den største bidragsyteren. Mange hundeeiere plukker opp avføringen etter hunden sin og kaster den i søpla.P