Annonse
Hunden Gaia trente fem timer om dagen for å huske navnet på 12 ulike ting. Etter to år var hun den som husket navnet på flest leker.

Hundene husket navnet på leker – to år etter at de sist så dem

Det er visst ikke bare mennesker som kan knytte ord til ting, og lagre dette i langtidsminnet. Noen hunder klarer det også.

Publisert

Forskere har tidligere funnet ut at blant annet Border Collier er særlig flinke til å lære seg navn på ting.

De kalles gifted word learner dogs, sånn omtrent begavede ordlærerhunder på norsk.

En Border Collie klarte for eksempel å lære seg navnet på 200 ting, mens en annen lærte navnet på hele 1.000 ting.

Men kan de huske disse navnene – over tid?

Dyreforskere fra Eötvös Loránd University i Ungarn har funnet ut at Border Colliene i deres studie ikke bare klarte å lære seg navnet på en rekke leker – de husket navnene på lekene to år senere.

I hvert fall noen av dem – nok til at det ikke handler om tilfeldigheter.

Hunden Whisky fra Norge døde dessverre i fjor. – I tillegg til å hjelpe oss å starte hele dette forskningsprosjektet så var hun en helt eksepsjonell hund, og vi vil for alltid være takknemlige for alt hun har lært oss, og for tålmodigheten og tiden som hennes eier investerte i dette prosjektet, sier Shany Dror, en av forskerne bak studien, til forskning.no.

Sammenligner med spedbarn

Forskerne startet med å lete etter og finne hunder som allerede hadde vist at de kunne lære seg navn på ting.

De endte opp med seks border collier, som alle levde som familiehunder: Max, Rico, Squall, Whisky, Nalani og Gaia.

Hundene bodde i forskjellige land i verden, deriblant Whisky fra Norge. Eksperimentene er derfor utført via video.

Først testet forskerne om hundene kunne lære seg navnet på 12 leker i løpet av en uke. Det klarte de veldig bra. To av hundene hadde lært navnet på alle 12, fire av dem klarte 11.

Dette er sammenlignbart med nivået til et spedbarns «ordspurt», en periode når barnas ordforråd øker raskt, skriver forskerne i artikkelen de publiserte om denne studien.

Så testet de om hundene husket hva tingene het en måned senere og så to måneder senere. På gruppenivå husket hundene navnet til rundt 60 prosent av lekene.

De viste altså spor etter langtidshukommelse.

Ikke tilfeldig

To år senere var det tid for å ta frem lekene igjen.

En av hundene hadde dødd, så bare fem hunder er med i den siste studien som nylig ble publisert i tidsskriftet Biology Letters.

Noen av eierne hadde mistet flere av lekene, så ikke alle hundene er testet på 12 leker.

Evnen til å huske navnet på lekene var betydelig lavere etter to år. Men den var ikke helt borte.

Fire av de fem hundene klarte å hente 3-9 av de riktige lekene minst en gang. Eller sagt med andre tall: I 44 prosent av tilfellene hentet hundene de rette lekene.

Det høres kanskje ikke mye ut – men ifølge forskerne er det over 20 prosent høyere enn dersom resultatet bare handlet om flaks og tilfeldigheter.

Bare hunden Squall hadde en score som var på nivå med det tilfeldighetene skulle tilsi.

Variert treningstid

Da de trente på å huske navnet på lekene to år tidligere, varierte det hvor mye tid eierne hadde å bruke på eksperimentet.

Max, Rico og Squall hadde bare trent en halvtime om dagen, mens Gaias eier hadde holdt på i fem timer hver dag.

Ved første øyekast ser det ut som at Rico scoret best – med en treff på 60 prosent. Men Ricos eier hadde mistet nesten alle lekene, så han ble bare testet på 5 leker.

Gaia, med flest treningstimer, fikk en score på 54 prosent.

Jo mer du investerer

Hunder med talent for å huske ting har ofte eiere som bruker mye tid på dem, sier en av forskerne bak studien, Shany Dror, til avisa the Guardian.

– Jo mer du investerer i hunden din, jo mer får du ut av forholdet.

En annen studie som Dror og kollegaene har gjort, der de sammenlignet særlig flinke border collier med «vanlige» border collier, viste at de begavede hundene scorte høyere på lekenhet.

Alle lekne border collier er ikke dermed sagt ekstra begavede. Det kan også være at lekenheten er noe som drives frem av eierne, eller at eierne synes hundene er lekne fordi de ofte leker med dem.

Kan hunden din navnet på lekene sine?

For å fortsette å studere hunders språklige evner trenger Dror og kollegaene å komme i kontakt med flere hundeeiere som mener at deres hunder kan navnet på lekene sine. Skulle du ha en sånn hund, så er det bare å sende forskerne en epost på info@geniusdogchallenge.com.

Hva kan dyra og hva er unikt for mennesker?

Selv om vi finner at noen hunder kan huske navnet på ting i flere år, så betyr ikke det at dette er vanlig for hunder, skriver forskerne i den nye artikkelen. Faktisk finner forskning at de fleste hunder nettopp ikke klarer å lære seg navn på ting.

Men det viser at evnen ikke er unik for mennesker, skriver de.

Shany Dror, en av forskerne bak studien, sier til avisa the Guardian at funnet kan ha noe å si for forståelsen av evolusjonen bak menneskelig språk, der minne er en av flere viktige aspekter.

– Hvorfor er språk unikt for mennesker? For å forstå det, må vi forstå hvilke deler av språket som er tilgjengelig hos andre dyr, og hvilke deler som ikke er det, sier hun.

Gaia og eieren Isabella.

Ikke sikkert det betyr det samme

For et par år siden skrev forskning.no om en studie som fant at hunder kan høre forskjell på ulike språk.

Også disse forskerne påpekte at det er spennende at ikke bare mennesker klarer dette, men også hunder.

I en studie der forskerne brukte EEG for å måle elektriske impulser i hjernen til hunder, konkluderte forskerne at det ser ut som om hunder bruke de samme mekanismene som små barn for å kjenne igjen ord.

– Det er en lang vei fra å dele noen av disse mekanismene og benytte seg av lignende hjerneområder, før vi kan trekke paralleller mellom hunder og barns kapasitet til å forstå og prosessere språk, kommenterte språkforsker Audun Rossland i forskning.nos artikkel om forskningen.

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS