Kjøpefôr dekker hele næringsbehovet for hunden i hvert måltid. Men det går fint å utnytte rester til å gi hunden litt annet ved siden av. (Foto: manushot / Shutterstock / NTB scanpix)

Er det bra å gi hunden restemat?

SPØR EN FORSKER: Mange hunder elsker å spise det samme som vi mennesker serverer ved middagsbordet, men har de godt av det?

Hunden kaster lengtende blikk mot middagstallerkenen. Lasagnen synes å være himmelsk, og brødskiva med smør er også fristende.

Hunder er veldig sosiale, og mange vil gjerne spise samtidig som eieren, og gjerne det samme som eieren også. Det kan være lett å gi inn for det bedende blikket. Også katten kan be innstendig om å få smake på middagsrettene. Professor Øystein Ahlstrøm ved NMBU svarer på hva man kan gi hunder av restemat. Han er ekspert på ernæring av hund og katt.

Det er få matvarer som er direkte farlig for hunden, man får altså sjelden gjort noe veldig feil ved å gi hunden litt rester i ny og ne. Det er så lenge du passer på at hunden ikke får i seg noe som kan gi forgiftning, slik som løk, hvitløk og sjokolade (se nederst). Katten vil som regel ikke spise ting som er for uvant.

Om man gir restemat ofte, er det likevel noen ting som kan være greit å vite.

Kjøpefôr er laget for å dekke hele næringsbehovet

De kommersielle fôrene er satt sammen slik at hunden får hele sitt næringsbehov dekket i hvert eneste måltid. Derfor er det lettvint for dyreeiere å bruke et slikt fôr.

- Om man sammenligner med mennesker og hvordan vi spiser, så er det ikke sånn at vi får alle næringsstoffene i hvert måltid. Det gjør ikke så mye, så lenge vi spiser balansert i løpet av en viss periode, sier Ahlstrøm.

Slik er det også med hunder. Men de har jo ikke mulighet til å balansere det ut selv. Gir man restemat bør man gi litt mindre porsjoner med tørrfôr, slik at hunden ikke blir overvektig. Da bør man passe på at hunden over tid ikke får en ubalansert diett, selv om Ahlstrøm legger til at det skal ganske mye til.

- Hvis man kan utnytte restemat ved å gi det til hunden, så synes jeg det er positivt. Man kan tenke på samme måte som når vi setter sammen mat til oss selv, tenke på proteiner først og fremst og litt på karbohydrater og fett.

Kan trygt gi enkle råvarer

Ahlstrøm anbefaler å gi enkle råvarer til hunden, om man skal gi noe ekstra. Restematen bør ikke utgjøre mer enn 25 prosent av fôrmengden, dersom man ikke har spesialkunnskap og klarer å sette sammen et eget fullverdig fôr.

- Hvis man holder seg til ren fisk, kjøtt og for eksempel poteter, så er man ganske sikker på å ikke gjøre noe feil.

Kylling, fisk og kjøttdeig er rike på proteiner. Mens i poteter er det både proteiner og stivelse. Det er heller ikke noe problem å gi hunden grønnsaker, om de er kokt så letter det fordøyelsen. Kokt egg kan man også fint gi.

- En brødskive med smør og leverpostei inneholder mange næringsstoffer som hunden trenger, sier Ahlstrøm.

Det er ikke farlig for hunden å spise mat med stivelse, slik som litt brød eller kokt ris.

- I et kommersielt fôr er halvparten korn, det er en masse stivelse.

Vegetabilske og marine oljer kan være positivt fordi de inneholder essensielle fettsyrer.

Ville unngått krydret mat

– Hva med brun saus?

- Nja, sier Ahlstrøm og drar på det. Brun saus inneholder krydder.

Han anbefaler også å holde den indiske gryta og tacokjøttet unna hundeskåla, og unngå krydret mat. Hunden vil ikke nødvendigvis ta direkte skade av å spise slik mat, men det er uvant for hundemagen.

- Det enkleste er å bruke rene råvarer, gjentar han.

Endret avføringsmønster

Uvant mat kan lede til endret avføring hos hunden.

- Sånn som hos mennesker også. Hvis vi en dag spiser fårikål og den andre dagen noe helt annet så merker vi at det er forskjell på fordøyelsen. Mens hos hund så blir det sett på som noe negativt.

Hunden kan få løs mage, og må på do oftere enn vanlig.

- En hund som pleier å gjøre fra seg to ganger om dagen, må da plutselig ut tre ganger, eller den vil ut på natta. Dette kan være negativt, ikke for hunden nødvendigvis, men for eieren som må stå opp, eller dersom hunden gjør fra seg på teppet. Så det er praktiske aspekter ved dette.

Rent kjøtt dekker ikke hele næringsbehovet

Bein er den viktigste kilden til kalsium og fosfor for ulver og ville katter. Og disse stoffene er spesielt viktige for dyr som er i vekst. En av de vanligste feilene å gjøre om man bruker hjemmelaget fôr til hundevalper eller kattunger er å gi rent kjøtt eller fisk uten bein eller en annen kalsiumkilde, sier Ahlstrøm. Et eksempel kan være katter som omtrent bare vil ha tunfisk fra boks eller at en hundevalp bare får kjøtt.

- En ulv vil spise et helt byttedyr. Det inneholder alle næringsstoffene de trenger. Vi mennesker spiser typisk bare muskelkjøtt, det er det vi synes er bra, men egentlig er de mest næringsrike delene av et byttedyr innvoller, lever, nyrer, blod, hjerne og slikt som vi vanligvis ikke spiser. Ville rovdyr spiser også bein, sier forskeren.

Ahlstrøm forteller at i ekstreme tilfeller der unge kjæledyr ikke er fôret riktig, så kan mangel på kalsium gjøre at kroppen tar kalsium fra eget skjelett.

- Jeg har hørt om tilfeller hvor noen er kommet med halvvoksne katter til veterinæren. Det tas røntgenbilde, og det ser ut som det ikke er noe skjelett der. Mangelen på kalsium har gjort at det ikke har blitt dannet hard struktur i beina, som blir myke og ikke vises tydelig på bildet.

Ikke la dårlig samvittighet overta

En ulempe med å gi restemat til hunden kan være at den blir masete og overvektig.

- Det er en fare for at hunden tar over. Når du setter deg ved bordet, så legger de seg ved siden av som en psykologisk greie. Det kan gå så langt at når du smører mat så tar de omtrent brødskiva ut av hånda på deg.

Forsker Øystein Ahlstrøm ved NMBU har husdyrernæring som fagfelt, spesielt hund, katt og pelsdyr. (Foto: Elise Kjørstad)

- Det er veldig viktig at man gir mat i en kontrollert prosess, eller så kan de ta over og bli noen tyranner, sier Ahlstrøm.

Dette er særlig om eieren har litt dårlig samvittighet fra før. Kanskje hunden er mye alene eller man vet at man har gått for lite tur i det siste.

- Mange føler den dårlige samvittigheten kan kompenseres med å gi de ekstra mat.

Bein eller ikke bein?

Det å gi hunden bein utgjør en risiko for at den kan sette fast beinbiter i tennene, eller at biter i verste fall setter seg fast i tarmen. Bein er tungt fordøyelig, så hunden kan få diaré eller kaste opp. Likevel, mange hunder klarer godt å tygge bein. Hunderaser med korte snuter og underbitt vil kunne ha problemer med dette.

Fordeler med å gi hunden bein er at det fjerner plakk og tannstein. En studie som Ahlstrøm har gjennomført sammen med en brasiliansk forsker, viste at hunder som fikk lårbein fra storfe hadde halvparten så lite plakk på tennene etter tre dager. Les mer om det i denne saken fra NMBU. Det sikreste er å gi storfebein som er veldig harde, som de ikke greier å knuse.

- De fleste hunder liker veldig godt å få bein. Det er noe annet enn vanlig mat, de forsvarer det på en annen måte overfor andre hunder, og graver det gjerne ned. Dyrevelferdsmessig virker det positivt.

- Her må hundeeieren selv velge. Det er en risiko ved det.

Om man ønsker å gi hunden bein anbefaler Ahlstrøm å begynne når hunden er ung.

- Da tar de det med ro og tygger på det. Om hunden ikke er vant til å få bein og de skjønner at hundeeieren ikke vil at de skal spise det, så vil de kanskje svelge store biter og skynde seg.

Advarer mot fettrik mat

I en artikkel fra danske videnskab.dk, advarer professor Charlotte Reinhard Bjørnvad mot å gi mye av fettrik og uvant mat slik som rester etter julemiddagen.

Hun er tilknyttet Institutt for Klinisk Veterinær- og Husdyrvitenskap ved Københavns Universitet.

– Hunder tåler ikke store endringer i dietten. De får økt risiko for diaré og akutt magebetennelse hvis de får noe de ikke er vant til. Et julemåltid svarer til en tur til India for oss andre, sa hun.

Hun fortalte at det kan gi hunden økt risiko for å utvikle betennelse i bukspyttkjertelen, noe som kan være alvorlig.

– Det er store variasjoner mellom hunder når det gjelder hvor mye de tåler, men det beste er å ikke gi dem fettrik mat, mener Bjørnvad.

Men også hun sier at det ikke er noe galt i å gi hunden litt rester.

Du kan lese mer om hva hunder ikke må få i seg i artikkelen fra videnskab.dk.

Dette tåler ikke hunden

  • Sjokolade
  • Druer og rosiner
  • Løk og hvitløk
  • Avokado
  • Macadamianøtter
  • Muggost
  • For mye lever. Det er fint i mindre mengder men inneholder mye fettløselige vitamin A og D som kan gi forgiftning hvis hunden spiser for mye.
  • Det kunstige søtnigsmiddelet xylitol. Det finnes i tyggegummi og pastiller.

(Listen er ikke komplett)

Les mer om forgiftning hos hund og katt på helsenorge.no.

Powered by Labrador CMS