Sexhandel i dyreriket

Kjøp og salg av sex er ikke forbeholdt oss mennesker. Hannsjimpanser stjeler mat som brukes som betaling for tilgang til brunstige hunner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"På papaya-slang"

I dyreriket er det ikke uvanlig at store sterke alfahanner, det være seg en ulv, en hjort eller en gorilla, tiltrekker seg hunnene rett og slett fordi han gir trygghet og samtidig garanterer sterke gener til avkommet.

Gir godt inntrykk

Nå har forskerne observert utilslørt sexhandel blant dvergsjimpanser og vanlige sjimpanser: Sex mot mat. Som regel har det da dreiet seg om kjøtt.

Det samme kjøttet benyttes også som smøremiddel i forsøk på å etablere fordelaktige sosiale allianser med andre hanner.

En ny studie, foretatt på vanlige sjimpanser nær landsbyen Bossou i Republikken Guinea i Vest-Afrika kan tyde på at det ikke bare er selve maten som er poenget i en slik “handel”, men også det inntrykk giveren gir når han skaffer godbitene.

Sjimpanser på epleslang

Et forskerteam ledet av Kimberley Hockings ved University of Stirling har de siste årene observert hvordan hannene i en nærboende sjimpanseflokk raider lokale gårder og frukthager på jakt etter de mest attraktive fruktsortene.

- Vi mener hannene bruker raidene som en måte å vise seg fram overfor resten av flokken på, og særlig hunnene, sier Hockings i en pressemelding.

- Slik dristig adferd synes å være åttråverdig, og effekten økes ved at han har med seg den typen frukt sjimpansene liker best, som papaya, sier hun.

Maten deler den dristige særlig med hunner i fruktbar alder, og belønnes med mer omsorg og sex enn andre hanner i flokken, til og med mer enn alfahannen.

Riktig image

Dermed selger ikke giveren bare mat mot sex - han selger også et image; Den sterke, dristige, initiativrike, osv - sikkert en fin fyr å få barn med…

Denne forskningen kan kaste lys over det evolusjonære grunnlaget for menneskenes vane med å dele mat seg imellom.

- Hos mennesker er også jakten på visse typer mat kjønnsbestemt, sier Hocking.

I pressemeldingen forteller hun videre at enkelte forskere mener at menn i visse jeger- og samlersamfunn jakter store og potensielt farlige dyr av strategiske årsaker, både sosialt og med tanke på hvilket inntrykk det gjør hos det annet kjønn.

Kilde:

Chimpanzees Share Forbidden Fruit. Av Kimberley J. Hockings, Tatyana Humle, James R. Anderson, Dora Biro, Claudia Sousa, Gaku Ohashi og Tetsuro Matsuzawa. Publisert i PloS.

Powered by Labrador CMS