– Grådige måker velger hva de skal spise ved å se på mennesker, skriver Paul Graham i The Conversation.
Han forsker på dyrs evolusjon og adferd ved University of Sussex i Storbritannia og kan fortelle at måker gjerne spiser menneskemat. Aller helst den som er berørt av menneskehender.
Grådig – men er den glup?
Måkene er ikke kjent for å være beskjedne. Kanskje tenker du på måken som grådig, men ikke veldig glup.
– Men i virkeligheten er måker som gråmåken mer intelligente enn vi tar dem for å være. Spesielt når det gjelder de sosiale evnene deres, skriver han.
De kan for eksempel lære av andre. Enten det er måker eller mennesker. De følger nøye med og kan gjøre det samme.
Først og fremst har måkene tilpasset seg andre miljøer enn de egentlig er skapt for. De høyfrekvente sjøfuglene inntok byene rundt midten av 1900-tallet. Som byen er mangfoldig, har måkenes kosthold også blitt det etter måke-urbaniseringen.
For å finne ut mer om måkenes matvalg gikk Graham og kollegene praktisk til verks.
I en studie plasserte de to pakker med potetgull på bakken, noen få meter unna noen hekkende gråmåker. Studien ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Biology Letters i mai.
Potetgullposene var i ulike farger: en grønn og en blå. På bakken satt en av forskerne med en tredje potetgullpose i hånden. Det var samme som en av de som lå på bakken.
Ganske sikre på at måkene kom til å benytte sjansen for å få tak i mat: hvilken av posene kom de til å velge først? Samme farge som mennesket spiste fra eller den andre?
– Observerer andres matvalg
Nesten alle begynte å spise fra pakken med samme farge som forskerne selv hadde spist. Blå når forskeren spiste fra blå pose, grønn når forskeren spiste fra grønn pose.
Tidligere forskning har vist at måker helst spiser mat som mennesker har tatt på, forteller Graham.
– Dette tyder på at disse måkene klarer å identifisere og sammenligne gjenstander i omgivelsene sine. I tillegg så måkene ut til å observere andres matvalg – spesielt mennesker i dette tilfellet – og bruke informasjonen til å bestemme hva de skal spise.
Forskerne så at de voksne måkene var mer frampå i forsøkene med å stjele potetgullposene.
Annonse
– Funnene våre er interessante fordi måker ikke har utviklet seg sammen med mennesker. Faktisk startet urbaniseringen ganske nylig, for omtrent 80 år siden.
Adferden deres kan med andre ord ikke forklares med evolusjon. Mye tyder på at måker er intelligente dyr som er gode til å observere og å tilpasse seg.
Lærevillige kakaduer
Det å tilpasse seg og lære av andre er ikke måkene alene om i fugleverden.
I Australia begynte kakaduer å åpne lokket på søppeldunker i jakten på mat.
Kakaduene lærte det av hverandre og plutselig fløy massevis av kakaduer rundt i forskjellige områder og lette etter mat i søppeldunker. Ung.forskning.no skrev om forskning på fenomenet i 2021.
En annen studie som forskning.no har skrevet om viste at måker var like gode som ravner i en populær test. Ravner er kjent for å være smarte – måkene har kanskje ikke samme rykte.