Annonse
Denne fortannen satt i munnen på en hest for rundt 3000 år siden. Du kan tydelig se hakket hvor noen har forsøkt å gjøre tannarbeid. (Bilde: PNAS)

Verdens mektigste hestefolk var også først ute med heste-tannlegearbeid

Dette er det eldste sporet etter tannlegearbeid på hestetenner som er funnet. Ikke overraskende stammer det fra Mongolia.

Publisert

Det er lett å glemme nå for tiden, men for rundt 850 år siden var Mongolia på god vei til å ta over en helt enorm del av verden. Hærføreren Djengis Kahn og hans generaler erobret landområder som strakk seg fra helt øst i Asia til Polen.

En av grunnene til at mongolene var så overlegne på slagmarken var hestene og hesteferdighetene deres. Folket som levde på steppene i Eurasia hadde holdt hester i flere tusen år på dette tidspunktet.

En teori sier at hesten ble først temmet på steppene i Asia for rundt 5500 år siden. Du kan lese mer om når steppefolket begynte å ri på hester i denne forskning.no-saken.

Nå har det dukket opp spor etter eldgammelt tannlegearbeid hos et par hester som har blitt funnet i en mongolsk grav. Hesteknoklene er datert til å være nesten 3000 år gamle, flere tusen år før Mongolene brukte hestene sine til å erobre enorme landområder.

På kartet under kan du se det mongolske riket da det var på sitt største (den gule linjen), og i andre tidsperioder. Kartet er laget av en Google Maps-bruker.

Sagde i tann

Tannpleie hos hester er viktig for at mennesker skal kunne bruke dem som nyttedyr.

Derfor er det kanskje heller ikke så rart at de eldste tannpleie-forsøkene som er funnet stammer fra Mongolia. Det er snakk om et forsøk på å fjerne en fortann hos en ung hest.

På bildet kan du tydelig se et slags sagmerke der noen har prøvd å fjerne eller endre denne fortannen, som er en misdannet melketann. Hester går også gjennom tannfelling, og får permanente tenner etter hvert.

Dette er det tidligste forsøket på hestetannpleie som har blitt funnet, men det er flere andre eksempler fra steppeområdet i begynnelsen av det første årtusenet f.Kr.

Dette henger sammen med teknologiske endringer i samfunnet, mener forskerne. De har publisert forskningen i tidsskriftet PNAS.

Ulvetenner

Forskerne viser til flere andre hestefunn hvor tennene har blitt modifisert av mennesker. De vanligste sporene etter tannbehandling handler om fjerning av såkalte ulvetenner. Det tidligste funnet med fjernede ulvetenner er rundt 2600 år gammelt.

Dette er tenner som sitter langt foran i bittet på hesten, og som ikke lengre er nødvendig for moderne hester, som halebeinet hos mennesker.

Disse tennene kan være i veien når man bruker et bissel med munnbitt, som går gjennom hestens munn. De fjernes nå også, hvis det er behov for det, ifølge Bjerke dyrehospital.

Hest med moderne bissel. Munnbittet sitter i munnen, og er en del av bisselet, som brukes blant annet til å styre hesten. (Bilde: Thowra_uk - Arabian head/CC BY 2.0)

Dette er et tegn på når steppefolket begynte å bruke bissel med munnbitt, siden det ble nødvendig å fjerne disse ulvetennene på et tidspunkt.

Det sammenfaller også i tid med funn av munnbitt av jern og bronse, som har blitt funnet i arkeologiske utgravninger i Mongolia. Dermed kan arkeologene si noe om når hesteholdet og -teknologien ble mer avansert i dette området.

Referanser:

Taylor mfl: Origins of equine dentistry. PNAS, 2018. DOI: 10.1073/pnas.172118911. Sammendrag.

Det mongolske steppelandskapet, hvor folk har brukt hester i tusenvis av år. Dette bildet er fra indre Mongolia. (Bilde: Shizhao/CC BY-SA 3.0)
Powered by Labrador CMS