Smitten til skrantesyken kan komme fra sau med skrapesyke, den kan komme fra andre hjortedyr eller den kan oppstå som en mutasjon av såkalte prioner i hjernen på villreinen selv.

Forsker mener det er forhastet å slakte villreinstamme

2 000 villrein i Nordfjella skal slaktes etter funn av skrantesyke. Forskes Ketil Skogen synes det er dramatisk å skyte hele villreinstammen.

6.7 2017 11:33

– Det virker panikkartet å gå til et slikt skritt. Det er et uttrykk for et ekstremt kontrollbehov som preger naturforvaltningen på veldig mange måter. Dyrene opphører å være ville dyr fordi de er så kontrollerte, sier Ketil Skogen, rovdyrforsker, sosiolog og seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (Nina) til NRK.

Mattilsynet har merket seg kritikken mot slaktingen, men forholder seg til rapporten fra Vitenskapskomiteen for matsikkerhet. Konklusjonen deres er at skrantesyken bør stoppes.

Ifølge Skogen og andre forskere ved Nina er det ikke kjent hvordan skrantesyke smitter. En annen Nina-forsker, Olav Strand, forsker på villreinstammen i Nordfjella og er ikke enig med Skogen.

– Vi skulle ha visst mer om smitteveiene. Men den kunnskapen vi har, tilsier at dette må gå fort, og vi må ta det alvorlig, sier Strand til NRK.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord