Forsker He Jiankui brukte genredigerings-teknologien CRISPR til å endre DNA-et til to embryo som fikk utvikle seg til barn. Nå viser nye forskning at det endrede genet kan ha gitt de to jentene høyere risiko for tidlig død. (Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein/Scanpix)

Kan ha gitt kinesiske CRISPR-tvillinger risiko for tidlig død

Da skandaleforskeren endret genene for å beskytte jentene mot HIV, kan han samtidig ha gitt dem høyere risiko for å dø av andre ting.

Det gikk sjokkbølger igjennom forskningsverden i november 2018.

Da ble det kjent at den kinesiske forskeren He Jiankui hadde brukt genredigerings-verktøyet CRISPR til å endre DNA-et til menneskeembryoer. Nå var de to jentene født. De hadde fått en genforandring som skulle gi dem beskyttelse mot HIV.

Dette var første gang den revolusjonerende CRISPR-teknologien var brukt på menneskeembryoer som fikk utvikle seg og fødes. Men eksperimentet var utført uten etisk godkjenning og resultatene ble presentert på Youtube, ikke i noe vitenskapelig tidsskrift.

Sjokk og vantro

– Ingen andre gener enn det som skal forhindre HIV-smitte ble endret. Jentene er like trygge og sunne som andre babyer, forsikret He i en av videoene.

Men forskere over hele verden reagerte med vantro og fordømmelse.

Å redigere menneskelige gener, slik at de nye genene arves videre til neste generasjon, er et kjempeskritt ut i det ukjente. Og teknologien er så ny at He umulig kunne ha oversikt over hvilke konsekvenser forandringene kunne få for jentene.

Denne uka kom resultatene fra den første studien som nettopp antyder at Hes stunt kan få negative følger.

Større risiko for å dø tidlig

Forskerne Xinzhu Wei og Rasmus Nielsen har undersøkt data over mennesker som har naturlige endringer i det spesielle genet. Dette gir visse forandringer i hvite blodceller, som igjen gir beskyttelse mot HIV.

Det var nettopp dette He ville gjenskape i de to jentene ved hjelp av genredigering.

Men hva annet gjør mutasjonen i dette genet?

Ifølge den nye studien er det ikke bare hyggelige ting. Resultatene viste nemlig at mennesker som hadde fått den HIV-resistente varianten, også hadde 21 prosent høyere risiko for å dø tidlig, sammenlignet med mennesker uten denne genvarianten.

Større sårbarhet for andre sykdommer

Forskerne vet ennå ikke sikkert hva dette skyldes, men andre studier har pekt mot at mutasjonen kan gi en større risiko for å dø av influensa.

Dette understreker at innføring av mutasjoner i mennesker medfører betydelig risiko, selv når mutasjonen har en antatt fordel, skriver Wei og Nielsen og fortsetter:

– I dette tilfellet kan prisen for motstandskraft mot HIV være sårbarhet overfor andre, og kanskje mer vanlige, sykdommer.

Viktig å analysere konsekvensene først

Flere forskere den britiske avisa The Guardian har snakket med, mener at den nye studien er en påminnelse om at tilsynelatende fordelaktige endringer i genene også kan ha negative konsekvenser.

– Hvis vi begynner å gjøre åpenbart fordelaktige endringer, vet vi virkelig hva som kommer til å skje senere i livet, spør genetiker Adrian Hill ved Oxford University, som ikke har vært med på den nye studien.

Både han og andre understreker overfor The Guardian hvor viktig det er å gjøre skikkelige analyser av de mulige konsekvensene, før vi eventuelt bestemmer oss for å forandre menneskenes gener.

Referanse:

Xinzhu Wei & Rasmus Nielsen, CCR5-∆32 is deleterious in the homozygous state in humans, Nature Medicine, juni 2019. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS