Annonse
Esler ble temmet i Afrika, kanskje i Kenya eller på Afrikas Horn.

Når ble eselet et arbeidsjern for oss mennesker?

Før eselet begynte å frakte mennesker, ploger og varer rundt, levde de som villdyr. Nå har forskere avdekket eselets historie og funnet ut når det ble tamt.

Publisert

Esler har vært brukt i gårdsarbeid og fraktet varer og folk i tusenvis av år. De er fortsatt viktige arbeidsdyr i noen samfunn.

En ny studie kaster lys over når esler først begynte å leve sammen med mennesker.

Forskere fra 37 laboratorier har analysert genomet til eldre og moderne esler fra ulike deler av verden.

De genetiske undersøkelsene tilsier at tameselet kommer fra det østlige Afrika. Der ble ville esler temmet rundt år 5000 f.Kr. Domestiseringen skjedde bare én gang.

Hva er domestisering?

Domestisere er å forandre ville dyr og planter til husdyr og nytteplanter gjennom genetiske endringer.

Disse endringene skjer gjennom en kombinasjon av tilpasninger til klima- og naturendringer (naturlig utvalg), plutselige genetiske endringer i arvematerialet (mutasjoner) og menneskelig utvelgelse av dyr og planter med egenskaper tilpasset menneskenes behov.

I de mer enn 10 000 år siden domestiseringen startet, er det utviklet en stor variasjon av husdyrraser.

Kilde: Store norske leksikon

DNA gir svar

Til tross for at esler har spilt en viktig rolle i tidligere samfunn, og fortsatt gjør det, har man ikke visst så mye om domestiseringen, ifølge den nye studien.

DNA-studier har gjort at vi har fått mer kunnskap om når for eksempel hester og hunder ble temmet.

En stor studie fra 2021 konkluderte med at hesten ble temmet for rundt 4.000 år siden på de russiske steppene.

Det kommer stadig studier som handler om hundens opphav. Men forskere er ikke helt enige enda om hvor og når ulver begynte å leve med mennesker.

Mann på esel i Sudan.

Videre til Europa og Asia

Ludovic Orlando, forsker ved Centre for Anthropobiology and Genomics of Toulouse, var sentral i studien av tamhestens opprinnelse fra 2021.

Han er også med på den nye studien, som forteller eselets historie.

Forskerne studerte genomet til 207 moderne esler og 37 tidligere esler som levde for ned til 4000 år siden. De sammenlignet materialet med DNA fra ville esler, ifølge Science News.

Studien tyder på at esler ble temmet for over 7000 år siden. Esler som i dag lever i Kenya og på Afrikas Horn er de som genetisk ligner mest på tidlige tamesler, forteller Orlando til Gizmodo.

Det kan dermed være i dette området de ble temmet, men det kan også ha vært i en region i nærheten.

De tidligste tameslene ble byttet innad i Afrika, til Egypt og Sudan, skriver Science.

2500 år etterpå hadde spredningen til Asia og Europa begynt. Her utviklet tameslene seg til forskjellige populasjoner, og det var nokså lite blanding mellom dem.

– Forandret samfunnet

Forskerne fant også bevis for at det ble drevet avl. Noen av de eldre genomene kom fra en plass hvor det lå en romersk villa mellom år 200 og 500.

Romere blandet afrikanske og europeiske esler for å avle frem esler som var 25 centimeter høyere enn vanlig, ifølge Science.

Domestiseringen av esler forandret samfunnet, sier Fiona Marshall, antropolog ved Washington University in St. Louis til Science. Hun har ikke vært med på studien.

– De var den første landbaserte transporten.

Greger Larson ved University of Oxford, som heller ikke var med på studien, sier at studien klargjør debatten om hvor mange ganger esler ble temmet.

– Dette er historien om esler, og detaljene er fantastiske, sier han om studien.

Referanse:

Evelyn T. Todd, m. fl.: «The genomic history and global expansion of domestic donkeys», Science, 8. september 2022. Sammendrag.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS