Lomvi-egg viser en tydelig pigmentering. (Bilde: Didier Descouens/CC BY-SA 4.0)
Lomvi-egg viser en tydelig pigmentering. (Bilde: Didier Descouens/CC BY-SA 4.0)

Fargerike fugleegg kommer rett fra dinosaurene

Slike egg har sannsynligvis bare utviklet seg én gang, og fortsatt å fungere i flere hundre millioner år.

Fugler er de eneste eggleggende dyrene som kan ha fargede egg. Ikke alle fugler legger egg med pigmentflekker, men noen, for eksempel silketernen på bildet til høyre har altså flekkete egg.

En silketerne ruger på sitt pigmenterte egg på Hawaii. (Bilde: Duncan Wright)
En silketerne ruger på sitt pigmenterte egg på Hawaii. (Bilde: Duncan Wright)

Flekkene kan være god kamuflasje i forskjellige typer terreng og miljø, og mange har argumentert for at dette var en evolusjonsmessig nyvinning hos fugler etter at de landlevende dinosaurene forsvant for rundt 66 millioner år siden, ifølge en ny artikkel i Nature.

Da kunne de ta over økologiske nisjer som tidligere ble brukt av dinosaurer, hvor det kanskje var et behov for mer kamuflerte egg.

Fuglene er som kjent dinosaurenes direkte etterkommere, men har de også arvet de fargede eggene?

Dinosaurpigmenter

To forskjellige pigmenter står for fargene i fugleggene, et som gir blågrønne farger og et som gir brunrøde.

Forskerne har analysert nitten forskjellige fossiliserte dinosauregg fra mange ulike arter ved hjelp av spektroskopi, og de finner igjen disse to pigmentene hos noen, men ikke alle arter.

Noen dinosaurvarianter, for eksempel familien som inneholder Triceratops, har ikke disse pigmentene. Der går forskerne ut fra at eggene ikke hadde flekker i det hele tatt.

Men disse dinosaurene er ikke i spesielt nær slekt med dagens fugler. Egg fra noen dinosaurer, som for eksempel Heyuannia huangi viste tydelig disse pigmentene.

En variant av dinosauren Heyuannia, slik en kunstner ser den for seg. (Bilde: Danny Cicchetti/CC BY-SA 3.0)
En variant av dinosauren Heyuannia, slik en kunstner ser den for seg. (Bilde: Danny Cicchetti/CC BY-SA 3.0)

Dette var en fjærkledd dinosaur som levde for rundt 70 millioner år siden i dagens Kina og Mongolia. Denne er nærere i slekt med dagens fugler.

Måten pigmentene er fordelt i eggeskallene er også svært lik som det finnes i fugleegg nå.

Forskerne konkluderer dermed at fargede egg var noe som utviklet seg hos dinosaurer mange millioner år før moderne fugler utviklet seg til å fylle alle de forskjellige nisjene de gjør i dag. Denne egenskapen har altså overlevd gjennom mange titalls millioner år.

Referanse:

Wiemann mfl: Dinosaur egg colour had a single evolutionary origin. Nature, 2018. DOI: 10.1038/s41586-018-0646-5. Sammendrag

Powered by Labrador CMS