Sinosauropteryx i et åpent, liknende landskap som den antakelig levde i for 130 millioner år siden. (Illustrasjon: Robert Nicholls)

Dinosaur brukte farger til beskyttelse

Fossilet av en liten fjærkledd dinosaur som ble oppdaget i Kina viser at den brukte farger som beskyttelse.

Det best bevarte fossil-eksemplaret av Sinosauropteryx. Dette er en fortolkende tegning av beina, mageinnholdet og dinosaurens mørkt fargede fjær. (Kilde: University of Bristol)

– Langt fra alle de forhistoriske dyrene fra tidligere barnebøker var digre og grå. I hvert fall hadde noen av dem sofistikerte fargemønstre for å gjemme seg og forvirre rovdyr, akkurat som dagens dyr, sa forskeren Fiann Smithwick, en av forfatterne bak studien som er publisert i tidsskriftet Current Biology.

Ved å rekonstruere fargene på dyret, som levde for 130 millioner år siden, har forskere fra det britiske University of Bristol funnet ut at det hadde flere typer kamuflasje.

Dette bidro sannsynligvis til at det unngikk å bli spist i en verden med mye større kjøttetende dinosaurer, deriblant slektninger av den beryktede Tyrannosaurus Rex.

Dinosauren som Smithwick og hans kollegaer studerte kalles Sinosauropteryx. Forskere oppdaget fossilet for flere år siden.

De har kartlagt hvordan mørkt pigmenterte fjær var plassert over hele kroppen og klart å avdekke noen karakteristiske fargemønstre. Disse mønstrene kan også ses i moderne dyr der de bidrar til forskjellige typer kamuflasje.

Mønstrene inkluderer en mørk stripe rundt øyet som hjelper dagens fugler til å gjemme øynene sine fra rovdyr. En stripet hale kan ha blitt brukt til å forvirre både rovdyr og bytte, sa forskerne.

– Dinosaurer ser kanskje rare ut i våre øyne, men deres fargemønstre ligner svært på de vi finner på dyr og fugler i dag, sa forskeren Jakob Vinther, studiens hovedforfatter.

Les pressemeldingen fra University of Bristol her.

Referanse: 

F. Smithwick mrl: Countershading and Stripes in the Theropod Dinosaur SinosauropteryxReveal Heterogeneous Habitats in the Early Cretaceous Jehol Biota. Current Biology, 26.oktober 2017.

Powered by Labrador CMS