Dinosaurene kommer!

Fra og med onsdag løper en bande rovdinosaurer rundt i Oslo. De kommer til å spise gamle damer og ramponere Frognerparken. Vil du se dem i trygge omgivelser må du ta turen til Zoologisk museum.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Her står de nemlig skrekkelig rolig som skjelettavstøpninger - i alle fall så lenge museet er åpent.

Etter stengetid sovner museumsvakten, dinosaurene våkner, og rømmer ut i byens gater. Utenfor museets dører får skjelettene hud, kjøtt og blod - og glefsende gap.

Knuser monolitten

En Majungatholus skremmer brystfagre solbadere på plenen i Botanisk hage, mens raptorer herjer Munchmuseet, parer seg, og legger egg i Osebergskipet.

Vigelands monolitt får seg en alvorlig knekk når forskjellige dinosaurer havner i kamp i Frognerparken. I Holmenkollen flyr en skihopper rett inn i gapet på en Allosaurus.

- Vi har ledd mye, og vi ler fremdeles, sier Norges eneste dinosaurforsker og utstillingens prosjektleder, Jørn Hurum, som har fått gjøre akkurat som han ville denne gangen. Han har valgt å ta den sterke koblingen mellom dinosaurene og populærkulturen på alvor.

Enestående i Skandinavia

- Vi har tatt av i en svær guttedrøm, sier Hurum.

Utstillingen, som åpner 4. juni, er Skandinavias største oppvisning av rovdinosaurer. Dette er også den største egenproduserte utstillingssatsning noensinne ved Universitetets naturhistoriske museer.

"Tyrannosaurus har vært ute på byen, og lister seg forsiktig på plass igjen i museet - bak den sovende vakten. (Tegning: Bogdan Bocianowski)"

Det som vises frem er noen av de mest fantastiske dinosaurene som er gravd frem de siste 20 årene. De fleste vises for første gang i Skandinavia.

At dinosaurskjelettene skulle stilles ut i sommer har vært en kjent sak. At det er snakk om dinosaurer som våkner til live på kveldstid og rett og slett kommer til å ramponere Oslos aller viktigste turistattraksjoner, har imidlertid vært særdeles hemmelig - inntil nå.

Hurum tror det kommer til å bli en suksess - også blant turistene.

Tyrannosaurusen Stan

Skjelettene av noen av de mest spektakulære dyrene som har levd på landjorda står altså bare tilsynelatende trygt plassert i utstillingslokalet.

Stan er nok den som stjeler mest oppmerksomhet. Han er en Tyrannosaurus rex som levde for 65 millioner år siden, og var en fryktinngytende drapsmaskin i Nord-Amerika.

Det enorme skjelettet hans er 13 meter langt, og strekker seg diagonalt fra det ene hjørnet i rommet til det andre.

Halen når helt opp i taket, mens hodet med det enorme gapet og de nifse tennene ruver like over bakken. Stan er en av verdens aller best bevarte tyrannosauruser.

- Planteetere er for jenter

Og det er mye mer. Gjennom forskningen Hurum har gjort de siste fem årene, har han knyttet god kontakt med andre dinosaurforskere rundt i verden, og det han har fått fatt i denne gangen er virkelig det mest spennende innen dinosaurforskningen.

- Da blir det kjøttetere. Planteetere er for jenter, sier Hurum.

- Det finnes rundt 100 dinosaurforskere i hele verden. De fleste er menn, og de driver med kjøttetere. De få kvinnelige dinosaurforskerne som finnes driver med planteetere, slår den norske dinosaurforskeren fast, og knegger litt.

Nyoppdaget

En kjempestor Oviraptor, som er så nyoppdaget at den ikke har fått noe vitenskapelig navn enda, er også del av utstillingen.

Denne skapningen befinner seg på grensen mellom dinosaurene og fuglene. Den har nemlig nebb, ikke tenner. Kanskje er det en rovdinosaur som spiste planter. Kanskje var de første oviraptorene kjøttetere, mens de mer avanserte var planteetere. Forskerne er ikke sikre.

"Dinosaurforsker Jørn Hurum sammen med en kjempediger og ganske fersk Oviraptor. (Foto: Kristin Grønli)"


 

Enkeltknokler fra store oviraptorer har lenge vært kjent fra funn i Nord-Amerika, men dette er første gangen at nesten fullstendige skjeletter er blitt funnet.

Den utstilte avstøpningen er basert på to skjeletter som ble oppdaget like ved siden av hverandre i 1998. Skjelettene er ennå ikke beskrevet, og dette er årsaken til at det ikke har vitenskapelig navn.

Originalen eies privat, og er til salgs for én million dollar.

Elleve dinosaurer

Det tredje komplette skjelettet som stilles ut, Dromaeosaurus, er også unikt, fordi det er den eneste moderne rekonstruksjonen av dyret på markedet.

"Jørn Hurum forklarer barna hvordan de skal unngå å bli spist av glefsende Dromaeosauruser når de er ute og går om kveldene. (Foto: Kristin Grønli)"


 

Denne dinosauren var en liten, rask og tobeint rovdinosaur - en dyktig jeger med en hjerne som var stor for dinosaur å være. Den kunne bli rundt 0,8 meter høy, og 1,8 meter lang. Den har en bemerkelsesverdig lang og stiv hale.

I tillegg til de som er nevnt ovenfor kan du se avstøpninger av de beste hodeskallene av Allosaurus, Gigantosaurus (som var større enn Tyrannosaurus rex), Majungatholus og Tarbosaurus.

Små avstøpninger

Ikke alle dinosaurer var like store og fryktinngytende, selv om det er dem vi hører mest om.

Dinosaurene varierte i størrelse fra små individer på størrelse med en høne, til kjempestore individer på høyde med et femetasjes hus. De varierte i vekt fra en halv kilo til 100 tonn (til nå er det funnet mer enn 1 000 forskjellige arter).

Utstillingen ved Zoologisk museum på Tøyen viser også mindre avstøpninger av hele skjeletter av Scipionyx, Compsognathus, Caudipteryx og Archaeopteryx.

Til sammen stilles elleve forskjellige dinosaurskjeletter ut på Tøyen helt frem til jul.

Tegneserie

Dinosaurene har en popularitet som mangler sidestykke blant andre dyrene som har levd eller lever på jorden, og det har man tatt konsekvensen av i utstillingen.

De fantastiske skjelettene stilles nemlig ut i et miljø som er proppet med populærkulturelle innslag.

For det første - og dette er utstillingens store hemmelighet - har tegneren Bogodan Bocianowski laget tegneserien i sorthvitt hvor de utstilte dinosaurskjelettene blir levende og ramponerer Oslos turistmål.

Tegneserierutene stilles ut i stort format; 2x2 meter, omkring de forskjellige dinosaurskjelettene.

- Det dere ser i utstillingen vil være levende i tegneserien. Dette er noe ingen noen gang har gjort før i hele verden, sier Hurum.

Pedagogisk tanke

- Vi setter dinosaurene inn i rare situasjoner, men vi er veldig opptatt av at alt skal være riktig når det gjelder dimensjoner, utseende, og hva dinosaurene faktisk kunne gjort om de hadde løpt rundt i byen. Dessuten er det en pedagogisk tanke bak hver av tegneserierutene, sier Hurum.

For eksempel mener han tegneserien hvor Majungatholus skremmer fletta av brystfagre jenter som soler seg i bikini, er en god illustrasjon på forskjellen mellom pattedyr og reptiler (nettopp, reptiler har ikke pupper).

"Dette illustrerer en av forskjellene mellom reptiler og pattedyr. (Tegning: Bogdan Bocianowski)"


 

- Presentasjon og form skal helst forsterke innholdet. Her har vi prøvd å lage noe som er veldig kontrastfullt, vi spiller på både populærkulturen og på vitenskapen, sier designer Bjørn Vidar Johansen.

Dønn seriøst

Inspirasjonen til katalog, plakater, logo og utstillingen ellers har Johansen hentet blant annet fra gamle filmplakater for de første skrekkpregede dinosaurfilmene.

"Logoen til dinosaurutstillingen ved Zoologisk museum i Oslo, inspirert av gamle dinosaurskrekkfilmer."


 

- Selv om vi har tatt det helt ut i presentasjonen, er alt av tekster dønn seriøst. Vi presenterer funn som er helt cutting edge innen dinosaurforskningen; for eksempel hvordan kontinenter i drift har gjort at vi finner samme typen dinosaurer på flere kontinenter som i dag er skilt av store hav, sier Hurum.

Et gjennomgående tema for utstillingen er dinosaurenes utvikling i sammenheng med geografien i de forskjellige tidsperiodene. Kontinentene hang sammen på andre måter enn i dag, og ved hjelp av store dyr som levde på bakken, som dinosaurene, kan forskerne si noe om hvordan verden så ut for veldig lenge siden.

Dinokult

Over til det populære igjen: En miniutstilling i selve utstillingen handler om dinokitch, noe Hurum har interessert seg for over lengre tid (det synes på kontoret hans). Han har samlet opp en mengde dinosaurdingser fra dinosaurstearinlys til dinosaurhårstrikk, og har gitt det et eget hjørne i utstillingen.

"Tyrannosayrus i myk utgave."

- Hvis mennesker om en million år graver ut våre arkeologiske levninger fra 2003, vil de ikke finne levninger av ekte dinosaurer, men millioner, for ikke si milliarder av bilder, figurer og andre produkter med dinosaurer som motiv. Dette kan tolkes som en nærmest fanatisk interesse i en utdødd gruppe av reptiler, mener Hurum.

Han har tenkt å gjøre sitt beste for å opprettholde denne dinosaurkulten. I forbindelse med utstillingen er det nemlig bestilt 1,6 tonn dinosaurfigurer i plast - som du og jeg kan få kjøpe.

Fabelaktig

Noen av de første romanene om dinosaurer skal også stilles ut, som for eksempel Arthur Conan Doyles også filmatiserte The Lost World, eller Jules Vernes A journey to the center of the earth.

Dinosaurutstillingen på Zoologisk museum blir bokstavelig talt en fabelaktig (og garantert virkningsfull) blanding av det fremste innen dinosaurvitenskapen, og det villeste fra populærkulturen.

Ikke så rart, kanskje, siden dinosaurforskerne er ganske avhengige av å kunne bruke fantasien. De forsker jo på dyr som døde ut for 65 millioner år siden, og som det knapt er fossile bein igjen av. Ikke så greit å vite hvordan de så ut i virkeligheten?

Hele brosjyren for utstillingen er lagt ut på en egen nettside, så før du tar turen kan du sette deg godt inn i hva den handler om på http://dinosaurer.uio.no.

Powered by Labrador CMS