Museene rundt om i verden kryr ikke akkurat av dinosaurfossiler fra det antarktiske isødet. Men nå har to amerikanske team tryllet fram hvert sitt ukjente skjelett - på under ei uke.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
De to fortidsøglene har ligget under is og permafrost i millioner av år før forskerne tilfeldigvis snublet over begge to samtidig. Det er også omtrent det eneste de har til felles.
Den ene av dinosaurene er en 70 millioner år gammel rovdinosaur som ble spadd opp fra forsteinet sjøbunn på James Ross Island. Den andre ble funnet på toppen av et fjell, og er antageligvis en langhalset vegetarianer som levde livet en gang for 200 millioner år siden.
Gammel rovhøne
Den kjøttetende øgla, som altså fikk sitt siste hvilested på den antarktiske halvøy, hadde spesielle tenner og føtter som er karakteristisk for ei gruppe dinosaurer som kalles theropoder.
Felles for hele gjengen er at de dundrer rundt på to bein, akkurat som høner, og de mest beryktede representantene er nok tyrannosaurus og velociraptor - erkeskurkene fra Jurassic Park. I dag freser etterkommerne etter de utdødde theropodene fremdeles rundt på kloden, ikledd vinger, nebb og fjær.
Våt grav
Forskerne tror den nye antarktiske dinosauren var rundt to meter høy, og antageligvis drev den til sjøs etter sin død. Snart sank dyret til bunnen av det grunne havet og forsvant i mudderet, der deler av kjeven og beinknoklene ble klistret for ettertiden.
- Såpass primitive dyr overlevde generelt ikke så lenge i andre deler av verden, sier Judd Case fra Saint Mary’s College of California. Men av en eller annen grunn holdt de fremdeles stand i Antarktis.
Tilfeldigheter til fjels
Den andre antarktiske oldingen ble funnet på toppen av et 3 900 meter høyt fjell nær Beardmorebreen. Området var en gang i tida et mykt elveleie hvor det stakkars dyret altså må ha havarert. 200 millioner år senere ble det oppdaget ved en gedigen tilfeldighet.
Paleontologen William Hammer og teamet hans fra Augustana College i Illinois holdt egentlig på med utgravinger inne i fjelltoppen, men måtte vente på at et farlig overheng skulle fjernes. I mellomtida spanet teamets fjellguide litt rundt i området.
- Hold øynene i bakken og kikk etter merkelige ting i steinen, fleipet jeg. Og så markerte han en fire-fem funn han synes var rare. En av disse tingene var bein, forteller Hammer, som for øvrig brukte det skånsomme redskapet dynamitt for å grave ut dinosauren.
Vegetarianer
Beinet viste seg å være hofta til en ukjent dinosaur, som må ha vært mye større enn Cryolophosaurusen forskerne fant i det samme området i 1991. Hammer og kollegene tror den meterbreide knokkelen har tilhørt en primitiv sauropod.
Sauropodene er ei gruppe dinosaurer som vraltet rundt på fire, tjukke bein, mens de vred de lange halsene og speidet etter grønnsaker. De mest kjente modellene er brachiosaurus og diplodocus. Men hofta fra Antarktis tilhører nok en uoppdaget art, tror Hammer.
- Vi kjenner så få dinosaurer i Antarktis, sammenlignet med andre kontinenter, at nesten alt vi finner her er ubeskrevet av vitenskapen, sier han i ei pressemelding.
Det nye vidunderet - som for øvrig ikke har fått noe navn ennå - var rundt to meter høy, og opptil ni meter lang. Og hvem vet hva mer man kan spa opp fra den frosne bakken på verdens kaldeste kontinent.