Og nå viser det seg jaggu at de stakkars skrekkøglene hadde lus også.
Bare se selv.
Små, flate lusunger på to dinosaurfjær, fiksert for evigheten i en forhistorisk kladd med kvae.
100 millioner år gamle
Det er forsker Taiping Gao ved Capital Normal University i Beijing og kollegaene hans som har funnet dinosaurlusene, som har fått navnet Mesophthirus angeli.
Krypene er trolig ikke voksne insekter, men nymfer. Ti stykker av dem er fordelt på to 100 millioner år gamle fjær, som altså en gang tilhørte fjærkledde dinosaurer fra Myanmar.
Gao og co er temmelig sikker på at det faktisk dreier seg om lus, og ikke bare tilfeldige insekter som hadde forvillet seg inn i fjærene. Krypenes kropp er nemlig tydelig tilpasset et liv i tett fjærdrakt.
Insektene er små, flate og vingeløse, med korte, kraftige antenner. De korte beina har en enslig klo på tuppen. Disse beina egner seg verken til sprint eller hopp, men er derimot fine til å kravle rundt i fjær med.
Spiste fjær
Så, gikk fortidas dinosaurer konstant rundt og klødde seg i boaen?
Svaret er så klart: Vi aner ikke. Men det går an å gjette.
Forskerne tror ikke at dinosaurlusene sugde blod, slik våre egne sjarmerende hodelus driver med. I stedet gaflet de antagelig innpå med fjær.
Lusene har kraftige kjever. Og tablået i de gamle rav-klumpene viser at fjæren er temmelig møllspist der lusene sitter. Denne delen er full av hull og gnafsemerker, mens fjæren er intakt lenger nede.
Dermed kan man kanskje håpe på at dinosaurene slapp unna de verste kløen, siden det faktisk er stikkene som irriterer når hodelusa holder fest i skalpen.
Annonse
Men hvem vet.
Etter oppdagelsen av flått, lopper og lus, bør man vel kanskje ikke bli overrasket om det viser seg at dinosaurene også hadde andre kløende kryp.
Referanse:
Taiping Gao m. fl., New insects feeding on dinosaur feathers in mid-Cretaceous amber, Nature Communications, desember 2019. Sammendrag.