Kjenner lusa på gangen: Den flate kroppen og de korte beina vitner om at dette 100 millioner år gamle insektet var en dinosaurlus.
Kjenner lusa på gangen: Den flate kroppen og de korte beina vitner om at dette 100 millioner år gamle insektet var en dinosaurlus.

Dette er en 100 millioner år gammel dinosaur-lus

De var kanskje jordas herskere. Men dinosaurene hadde også sine plageånder.

Noen ting ser ut til aldri å forandre seg. Tidevervene ruller forbi mens jordas slitne sjeler strever med de samme problemene:

I 2017 ble det for eksempel klart at dinosaurene etter all sannsynlighet også fikk flått hvis de vasset i buskaset uten bukser. Og noen år tidligere hadde forskere funnet en gigantisk loppe, spesialdesignet for å stikke sugerøret igjennom tjukk dinosaurhud.

Og nå viser det seg jaggu at de stakkars skrekkøglene hadde lus også.

Bare se selv.

Dette eksemplaret ble trolig overrumplet av kvaen, mens det var opptatt med å gnage i seg dinosaurfjær.
Dette eksemplaret ble trolig overrumplet av kvaen, mens det var opptatt med å gnage i seg dinosaurfjær.

Små, flate lusunger på to dinosaurfjær, fiksert for evigheten i en forhistorisk kladd med kvae.

100 millioner år gamle

Det er forsker Taiping Gao ved Capital Normal University i Beijing og kollegaene hans som har funnet dinosaurlusene, som har fått navnet Mesophthirus angeli.

Krypene er trolig ikke voksne insekter, men nymfer. Ti stykker av dem er fordelt på to 100 millioner år gamle fjær, som altså en gang tilhørte fjærkledde dinosaurer fra Myanmar.

Gao og co er temmelig sikker på at det faktisk dreier seg om lus, og ikke bare tilfeldige insekter som hadde forvillet seg inn i fjærene. Krypenes kropp er nemlig tydelig tilpasset et liv i tett fjærdrakt.

Insektene er små, flate og vingeløse, med korte, kraftige antenner. De korte beina har en enslig klo på tuppen. Disse beina egner seg verken til sprint eller hopp, men er derimot fine til å kravle rundt i fjær med.

Spiste fjær

Så, gikk fortidas dinosaurer konstant rundt og klødde seg i boaen?

Svaret er så klart: Vi aner ikke. Men det går an å gjette.

Forskerne tror ikke at dinosaurlusene sugde blod, slik våre egne sjarmerende hodelus driver med. I stedet gaflet de antagelig innpå med fjær.

Lusene har kraftige kjever. Og tablået i de gamle rav-klumpene viser at fjæren er temmelig møllspist der lusene sitter. Denne delen er full av hull og gnafsemerker, mens fjæren er intakt lenger nede.

Dermed kan man kanskje håpe på at dinosaurene slapp unna de verste kløen, siden det faktisk er stikkene som irriterer når hodelusa holder fest i skalpen.

Men hvem vet.

Etter oppdagelsen av flått, lopper og lus, bør man vel kanskje ikke bli overrasket om det viser seg at dinosaurene også hadde andre kløende kryp.

Mesophthirus angeli var godt tilpasset et liv blant fjær.
Mesophthirus angeli var godt tilpasset et liv blant fjær.

Referanse:

Taiping Gao m. fl., New insects feeding on dinosaur feathers in mid-Cretaceous amber, Nature Communications, desember 2019. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS