Det er ikke så mye igjen av den, dinosauren som levde for nesten hundre millioner år siden.
Kun en liten fjær.
Men det var også alt som skulle til.
For på denne fjæra, som i sin tid ble forseglet i et stykke størknet kvae, sitter en flått. Og det har altså fått forskerne til å juble. For det er nemlig ikke så lett å finne noe sikkert svar på hvordan disse krypa levde, den gangen for lenge siden.
Forskerne finner typisk et fossil av en dinosaur og et annet av en flått. Men sugde flåtten blod av dinosauren? Det kan man ikke si noe om før man finner dem sammen. Og det er svært sjeldent.
Men i siste nummer av Nature presenterer Enrique Peñalver og kollegaene hans altså et funn der alt klaffer.
Fjær med flått
Der sitter altså et fint eksemplar av den utdødde flåttypen Cornupalpatum burmanicum, med den ene kloa festet i en av de tynne strålene på en fjær.
Forskerne vet ikke helt hva slags skapning fjæren en gang satt på. Det fantes både bakkelevende og flaksende dinosaurer med fjær på dette tidspunktet. Men at det var en dinosaur, er det lite tvil om. Moderne fugler oppstod ikke før mye senere.
Nå ligger altså det intime øyeblikket mellom en dinosaur og hans flått støpt fast i en gyllen klump med burmesisk rav.
Og ikke nok med det. I den samme typen rav fant forskeren også indirekte bevis for at dinosaurene slet med slike blodsugende plageånder.
Avslørende pigger
Det forhistoriske hintet kommer fra to ørsmå eksemplarer av en annen og hittil ukjent type flått. Da forskerne studerte dem svært nøye, oppdaget de noe avslørende:
I flottenes skall satt det fast to hårlignende greier. Det viste seg å være en slags nåler fra larven til en type bille som lever av hud, pels og fjær.
Dette sier jo ikke noe sikkert om hva flåttene har spist til middag. Men det forteller at de har holdt til på samme sted som disse billene – altså i nærheten av noe med hud.
I et dinosaurreir, kanskje?
Annonse
Referanse:
E. Peñalver, A. Arillo, X. Delclòs, D. Peris, D. A. Grimaldi, S. R. Anderson, P. C. Nascimbene & R. Pérez-de la Fuente, Parasitised feathered dinosaurs as revealed by Cretaceous amber assemblages, Nature Communications, desember 2017.