Blodsukkeret svinger i løpet av dagen. Men det blir sjelden lavt nok til at folk uten diabetes får plager.(Illustrasjon: Flash Vector/Shutterstock/NTB)
Får du ofte lavt blodsukker? Nei, antagelig gjør du ikke det
SPØR EN FORSKER: Du kjenner deg uggen, kvalm og irritert. Aha, det er lavt blodsukker, tenker du kanskje?
– Du er antagelig bare sulten. Vi kan bli irriterte,
stresset, slappe og svimle om det går for lang tid mellom måltidene, sier Jøran
Hjelmesæth.
Han er seksjonsoverlege ved hormon-, overvekt- og
ernæringsavdelingen på Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i
Oslo.
– Å ha lavt blodsukker har kommet inn i dagligtalen vår som
en måte å si at nå må vi spise. Jeg kan si det selv, men det betyr ikke at
blodsukkeret mitt faktisk er lavt, sier Hjelmesæth.
Når friske personer mener de har lavt blodsukker, har de ikke målt det.
– Så de vet ikke om det faktisk er lavt, sier Elisabeth Qvigstad. Hun er førsteamanuensis i medisin på Universitetet i Oslo og overlege på Oslo universitetssykehus.
– Så lenge blodsukkeret ikke er målt og annen sykdom er utelukket, er ikke det noe annet enn vanlige symptomer vi kan få innimellom, sier hun.
Hun sammenligner med idrettsutøvere som har gått seg tomme.
– Det kan være at aktivitetsnivået ditt ikke står i forhold til når du spiste sist og at du begynner å gå tom, sier Qvigstad.
Sukkeret flyter i blodet
Blodsukker er nettopp det: sukker som flyter rundt i blodet
ditt. Sukkeret gir energi til blant annet hjernen, muskler, lever, røde
blodceller og fettceller.
For mye eller for lite sukker i blodet er ikke bra,
men bukspyttkjertelen holder orden med hormonet insulin. Den spytter ut mer
insulin etter et måltid, og blodsukkeret går ned. Insulinet sørger også for at
energien fra sukkeret blir lagret i muskelvevet og leveren eller blir omdannet til
fett.
Blodsukkeret måles i millimol per liter blod - mmol/l. Vanlige nivåer er fra
4 til 6 mmol/l, som er mindre enn ett gram. Om
du spiser mat med mye karbohydrater, er det ikke uvanlig å få fra 7 til 10.
– Vi regner mellom 3 og 4 som litt lavt blodsukker. Det kan - men slett ikke alltid - gi symptomer som hjertebank, svette og
sultfølelse, sier Jøran Hjelmesæth.
Løping uten mat
Blodsukker godt under 3 kan påvirke hjernen og gi forvirring eller bevissthetstap.
– Det er sjelden at friske folk kommer så lavt,
sier Hjelmesæth.
Han testet et måleapparat for blodsukker på seg selv.
– Jeg hadde spist for lite den dagen, og så løp jeg en tur.
Da klarte jeg å presse blodsukkernivået til under 3, forteller Hjelmesæth.
Annonse
Han ble skikkelig uvel.
– Men det er ikke farlig for friske folk å ha litt lavt
blodsukker, selv om du får hjertebank og blir stresset. Det er bare kroppen som
forteller deg at det er på tide å spise, sier han.
En helg uten mat
For noen år siden gjorde Elisabeth Qvigstad en studie på insulinfølsomhet. Det handler om hvor godt kroppen bruker insulin for å regulere blodsukkeret. En gruppe studenter fastet en helg.
– På mandagen hadde noen av jentene blodsukker på 2,6 til 2,9 mmol/l. Da var de slitne, men de hadde altså ikke spist hele helgen, sier Qvigstad.
– Om vi er friske, tåler vi å ha blodsukker ned mot 2,8 mmol/l under faste, fordi kroppen kan forbrenne fett eller aminosyrer som erstatning, sier Qvigstad.
Kroppen har svært effektive systemer som beskytter mot lavt blodsukker hos friske, slik som hormonet glukagon, adrenalin, veksthormon og kortisol. Dermed vil de færreste risikere å få blodsukker lavere enn 3,5 mmol/l.
– Men her er det stor variasjon mellom mennesker, dette er jo biologi, sier Qvigstad.
Annerledes for de med diabetes
For de med diabetes kan
det derimot være farlig å komme for lavt. De har enten ikke insulinproduksjon i det
hele tatt eller insulinet er for dårlig. Derfor tilfører de kroppen kunstig fremstilt
insulin, og da kan det lett bli litt for mye med påfølgende lavt blodsukker.
Når ikke-diabetikere sier de har lavt blodsukker, beskriver de gjerne de samme symptomene som personer med diabetes får når blodsukker-nivået blir for lavt.
Men hos friske personer regulerer kroppen raskt nivået selv.
Det skal mye til å komme så lavt ned at følelsen av ubehag virkelig skyldes
lavt blodsukker.
Annonse
Tilstanden der blodsukkernivået faller under normale
verdier, kalles hypoglykemi.
Det er sjeldent hos personer som ikke har
diabetes, ifølge en rekke studier, blant annet en studie fra i fjor i tidsskriftet Diagnostics. Som oftest skjer dette hos eldre personer, og legene finner en eller flere årsaker.
–
Det er mange tilstander og sykdommer som kan gi lavt blodsukker hos personer
som ikke behandles for diabetes eller bruker medikamenter som senker
blodsukkeret. For eksempel kan lavt blodsukker inntreffe ved infeksjoner, leversvikt, nyresvikt, lavt
stoffskifte og hos fedmeopererte, sier Elisabeth Qvigstad.
Blodsukker-trøbbel med kortere tarm
De som er operert for fedme, har fått kortere tarm. Dessuten kan hormonene i tarmen reagere annerledes på mat.
– Det pleier å gå seg til i den første tiden etter operasjonen. For denne gruppen er det viktig med små og hyppige måltider. Dessuten er ikke raske karbohydrater gunstig for dem, sier Qvigstad.
Det er også noen ikke-opererte som har store svingninger i
blodsukkeret etter måltider med mye karbohydrater. Først skyller
bukspyttkjertelen ut veldig mye insulin på grunn av alt sukkeret i maten. Da
går blodsukkeret opp. Så går det ganske fort ned hos noen.
– Det er en naturlig reaksjon, men er som oftest ikke
farlig. Om det er plagsomt, kan det kan være lurt å snakke med fastlegen.
Vanligvis får de råd om å spise oftere og mindre raske karbohydrater, sier Jøran Hjelmesæth.
Forskerne kontrollerte maten til 1.000 personer i to uker.
Blodsukkeret deres ble målt jevnlig. Resultatene viste at det var individuelle
forskjeller mellom hvor mye blodsukkeret svingte fra lavt til høyt. Noen av
deltakerne hadde markant fall i blodsukkeret to til fire timer etter at de
hadde spist.
– Denne studien var en øyeåpner. De som er disponert for
at blodsukkeret faller litt for mye og litt for fort etter et måltid, kan få
økt appetitt og større risiko for fedme, sier Hjelmesæth.
Forskerne bak studien fant ut at de med stort blodsukkerfall
etter måltider spiste i snitt 300 kalorier mer per dag enn de som hadde mindre
svingninger på blodsukkeret. På sikt kan det føre til fedme om de ikke er mer
aktive enn andre.
Alkohol forstyrrer
I tillegg til sykdommer og fedmeoperasjon, kan alkohol forstyrre
blodsukkernivået, ifølge Elisabeth Qvigstad. For leveren produserer og lagrer blodsukker.
Men hvis leveren er opptatt med å bryte ned alkoholen, kan det gå på bekostning av av andre jobber. Derfor kan mye alkohol føre til lavt blodsukker.
– Det kommer an på hvor mye sukker det var i alkoholen, hvor
mye du har drukket og spist, hvor aktiv du har vært, om du tar glukosesenkende medikamenter og hvor raskt du
forbrenner alkohol, sier Qvigstad.
– Men om du drikker deg dødsens full, så kan det bli
problemer.