Saken er produsert og finansiert av Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge - NUBU - Les mer

Foreldrerådgivning virker dårligere på deprimerte mødre

Når mor er deprimert, får familier med utagerende barn mindre utbytte av foreldrerådgivning.
26.6 2013 05:00


 

Mange foreldre får hjelp om barna deres blir spesielt utagerende, og foreldrerådgivning gir gode resultater.

Men hva om mor sliter psykisk? En fersk studie viser at disse familiene ikke har det samme gode utbyttet av foreldrerådgivning som andre.

− Studien viser at psykisk stress hos mor kan stå i veien for et godt resultat ved den samme type rådgivning som andre foreldre kan ha stort utbytte av, sier forsker John Kjøbli ved Atferdssenteret.

– Vi snakker her om foreldre som får profesjonell hjelp for å kunne hanskes med egne barns utagerende atferd, utdyper han.

Over 200 familier

I studien ble 216 familier tilfeldig fordelt på foreldrerådgivning og andre former for oppfølging.

Foreldrerådgivningen inneholder tre til fem samlinger, som tar for seg sentrale foreldreferdigheter som positiv involvering, oppmuntring, grensesetting, problemløsning og tilsyn.

Tilbudet er rettet mot familier med barn, fra tre til tolv år, som har atferdsproblemer eller er i ferd med å utvikle atferdsproblemer.

Psykisk stress


John Kjøbli.

Studien viser at foreldrerådgivning er effektiv for å redusere atferdsproblemer hos barn, og dette tiltaket gir bedre utbytte enn andre former for oppfølgning.

− Men resultatene tyder på at mødre med mye psykisk stress kan trenge et annet tilbud enn vanlig foreldrerådgivning, sier Kjøbli.

− Det kan være at depresjon og angst gjør det vanskeligere for mødrene å ta til seg konkrete råd over kort tid.

Studien konkluderer med at man bør prioritere å finne fram til behandlingsopplegg som bedre kan hjelpe psykisk stressede mødre med utagerende barn.

Referanse:

Kjøbli m.fl.: Maternal mental distress influences child outcomes in brief parent training, Child and Adolescent Mental Health. doi: 10.1111/camh.12028.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse