Partileder og førsteminister Nicola Sturgeon vil at det skotske folket skal stemme over uavhengighet i oktober neste år.

Krever ny folke­avstemning om skotsk selv­stendighet

PODCAST: Denne uka har skottenes rett til å holde en rådgivende folkeavstemning vært tema i høyesterett i London.

I ukas episode av Pod Britannia snakker vi om Skottland og det skotske nasjonalistpartiet SNPs krav om en ny folkeavstemning om skotsk selvstendighet – en såkaltindyref 2. SNP, som er Skottlands klart største parti, har nylig avsluttet sitt landsmøte i Aberdeen.

Partiet har hatt regjeringsmakt i Skottland siden 2007. Ved fjorårets valg manglet partiet bare ett sete på rent flertall i det skotske parlamentet i Edinburgh.

En ny folkeavstemning sto høyt på dagsordenen under landsmøtet. Partileder og førsteminister Nicola Sturgeon vil at det skotske folket skal få si sitt i allerede i oktober neste år, men regjeringen i London sier nei.

Sturgeon mener det skotske parlamentet, der det er flertall for selvstendighet, bør få bestemme og har brakt saken inn for retten. Denne uka har derfor skottenes rett til å holde en rådgivende folkeavstemning vært tema i høyesterett i London. Avgjørelsen er først ventet om noen måneder.

I studio: Erik Mustad og Trine Andersen.

Du kan høre Pod Britannia i Apple Podcast, Spotify eller på nettsiden britiskpolitikk.no, som står bak podkasten.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Om Pod Britannia

I Pod Britannia snakker vi om temaer som er viktige for å forstå britisk politikk og kultur. Bak podcasten står nettstedet britiskpolitikk.no, som drives av journalist Trine Andersen, førstelektor ved UiA Erik Mustad og førstelektor ved UiO Øivind Bratberg. I podcastene tar vi opp et bredt spekter av temaer, fra dagsaktuell politikk og kultur til historiske hendelser og portretter. Du finner podcasten på Itunes - og Spotify - samt på vårt nettsted. Alle episoder ligger også ute på Acast.

Powered by Labrador CMS